Mucca na ryżowym polu Patrycji Pryjomskiej (Warszawa)

Mucca na ryżowym polu
Mucca na ryżowym polu

Sposób przygotowania:

● Plastry cielęciny rozbijamy i kroimy na mniejsze kawałki

● Na mięsie układamy szałwię i zawijamy szynką parmeńską.

● Ponownie lekko rozbijamy.

● Przygotowaną cielęcinę maczamy w mące.

● Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła.

● Mięso smażymy przez około 2 i pół minuty z każdej strony.

● Dolewamy wino i czekamy, aż się zredukuje.

● Pod koniec smażenia dosypujemy odrobinę soli.

● Podsmażone mięso wykładamy na blachę.

● Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 2 minuty.

Risotto

● Oliwę z oliwek wlewamy do rondla i podgrzewamy.

● Dodajemy ryż i gotujemy do czasu, aż nabierze złocistego koloru.

● Dolewamy bulionu tak, aby całkowicie przykrył ryż.

● Po około 15 minutach dolewamy białe wino.

● Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę.

● Kurki dokładnie płuczemy i suszymy.

● Grzyby dodajemy do podsmażonej cebuli.

● Smażymy przez około 7 minut.

● Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę pieprzu.

● Usmażone kurki z cebulą dodajemy do gotującego się ryżu.

● Gdy ryż będzie miękki, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy.

● Dodajemy parmezan i mieszamy.

● Na koniec dodajemy kilka kropel oliwy truflowej.

Warzywa

● Warzywa obieramy i kroimy na cienkie plastry.

● Każde warzywo wrzucamy oddzielnie do osolonej wody.

● Czekamy aż zmięknie.

● Po wyjęciu polewamy rozpuszczonym masłem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości