Sposób przygotowania:
● Plastry cielęciny rozbijamy i kroimy na mniejsze kawałki
● Na mięsie układamy szałwię i zawijamy szynką parmeńską.
● Ponownie lekko rozbijamy.
● Przygotowaną cielęcinę maczamy w mące.
● Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła.
● Mięso smażymy przez około 2 i pół minuty z każdej strony.
● Dolewamy wino i czekamy, aż się zredukuje.
● Pod koniec smażenia dosypujemy odrobinę soli.
● Podsmażone mięso wykładamy na blachę.
● Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 2 minuty.
Risotto
● Oliwę z oliwek wlewamy do rondla i podgrzewamy.
● Dodajemy ryż i gotujemy do czasu, aż nabierze złocistego koloru.
● Dolewamy bulionu tak, aby całkowicie przykrył ryż.
● Po około 15 minutach dolewamy białe wino.
● Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę.
● Kurki dokładnie płuczemy i suszymy.
● Grzyby dodajemy do podsmażonej cebuli.
● Smażymy przez około 7 minut.
● Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę pieprzu.
● Usmażone kurki z cebulą dodajemy do gotującego się ryżu.
● Gdy ryż będzie miękki, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy.
● Dodajemy parmezan i mieszamy.
● Na koniec dodajemy kilka kropel oliwy truflowej.
Warzywa
● Warzywa obieramy i kroimy na cienkie plastry.
● Każde warzywo wrzucamy oddzielnie do osolonej wody.
● Czekamy aż zmięknie.
● Po wyjęciu polewamy rozpuszczonym masłem.