Mozzarella z pomidorami, zupa meksykańska i tiramisu- dania mistrzyni kominiarstwa

Mozzarella z pomidorami, zupa meksykańska i tiramisu- dania mistrzyni kominiarstwa
Mozzarella z pomidorami, zupa meksykańska i tiramisu- dania mistrzyni kominiarstwa

MONIKA CICHOŃ

PRZYSTAWKA

Mozzarella z pomidorami

Czas przygotowania: 10 min.

  • kilka pomidorków cherry
  • ser typu mozzarella
  • garść rukoli
  • ząbek czosnku
  • olej arachidowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • sos słodki chilli

Pomidorki kroimy na plastry. Czosnek tłuczemy w moździerzu i dodajemy sól, pieprz, olej arachidowy oraz sok z cytryny i słodki sos chilli. Kroimy mozzarellę na plasterki i układamy ją na talerzu naprzemiennie z pomidorami. Przyozdabiamy rukolą i listkami bazylii.

Mozzarella z pomidorami
Mozzarella z pomidorami
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Zupa meksykańska

Czas przygotowania: 2 godz.

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • mrożony mix warzyw
  • 2 cebule
  • przecier pomidorowy
  • czosnek
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej indyczego
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • przyprawa do zup
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Podsmażamy pokrojoną cebulę z mięsem mielonym, następnie całość wrzucamy do garnka. Resztę składników kroimy i również umieszczamy w garnku. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Zupę posypujemy sporą ilością startego sera i podajemy ze świeżym i chrupiącym pieczywem, najlepiej bagietką.

Zupa meksykańska
Zupa meksykańska
Źródło: TVN

DESER

Tiramisu

Czas przygotowania: 40 min.

  • 1 serek mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1 śmietana 300 ml 36%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • paczka cukru wanilinowego
  • 1 paczka biszkoptów do tiramisu
  • 50g koniaku lub grappy
  • 1 szklanka posłodzonej kawy ekspresowej
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na kogel mogel. Gdy żółtka będą utarte na gładką masę, dodajemy stopniowo serek mascaropne i dalej ubijamy. Całość musi być puszysta. Śmietanę ubijamy na sztywno i dokładamy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Kawę wlewamy do miseczki i dodajemy do niej koniak. Nasączamy biszkopty w kawie i układamy warstwami w głębokim naczyniu naprzemiennie: biszkopty i krem (ok. 4 warstw).Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.

Tiramisu
Tiramisu
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości