MONIKA CICHOŃ
PRZYSTAWKA
Mozzarella z pomidorami
Czas przygotowania: 10 min.
- kilka pomidorków cherry
- ser typu mozzarella
- garść rukoli
- ząbek czosnku
- olej arachidowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- sos słodki chilli
Pomidorki kroimy na plastry. Czosnek tłuczemy w moździerzu i dodajemy sól, pieprz, olej arachidowy oraz sok z cytryny i słodki sos chilli. Kroimy mozzarellę na plasterki i układamy ją na talerzu naprzemiennie z pomidorami. Przyozdabiamy rukolą i listkami bazylii.
DANIE GŁÓWNE
Zupa meksykańska
Czas przygotowania: 2 godz.
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- mrożony mix warzyw
- 2 cebule
- przecier pomidorowy
- czosnek
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 500 g mięsa mielonego, najlepiej indyczego
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- przyprawa do zup
- ser żółty
Sposób przygotowania:
Podsmażamy pokrojoną cebulę z mięsem mielonym, następnie całość wrzucamy do garnka. Resztę składników kroimy i również umieszczamy w garnku. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Zupę posypujemy sporą ilością startego sera i podajemy ze świeżym i chrupiącym pieczywem, najlepiej bagietką.
DESER
Tiramisu
Czas przygotowania: 40 min.
- 1 serek mascarpone
- 4 żółtka
- 1 śmietana 300 ml 36%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- paczka cukru wanilinowego
- 1 paczka biszkoptów do tiramisu
- 50g koniaku lub grappy
- 1 szklanka posłodzonej kawy ekspresowej
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na kogel mogel. Gdy żółtka będą utarte na gładką masę, dodajemy stopniowo serek mascaropne i dalej ubijamy. Całość musi być puszysta. Śmietanę ubijamy na sztywno i dokładamy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Kawę wlewamy do miseczki i dodajemy do niej koniak. Nasączamy biszkopty w kawie i układamy warstwami w głębokim naczyniu naprzemiennie: biszkopty i krem (ok. 4 warstw).Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.
Autor: TVN