Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
- Przegrzebki i sześć krewetek dużych rozdrabniamy w blenderze
- Dodajemy oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.
- Po zmiksowaniu dużych krewetek dodajemy dwanaście krewetek małych, jajka, wyciśnięty czosnek, śmietankę 12% i dokładnie mieszamy.
- Powstałą masę przekładamy do foremek wysmarowanych oliwą.
- Pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej w temperaturze 170 °C przez 40 minut.
- Pozostałe duże krewetki smażymy przez 5 minut na oliwie z oliwek.
- Podsmażone krewetki solimy.
- Krewetki zdejmujemy z patelni, na którą następnie wylewamy śmietankę 18% i mieszamy.
- Wyjmujemy owoce morza z foremek, polewamy sosem i przystrajamy usmażonymi krewetkami dużymi oraz natką pietruszki.
- Podajemy z grillowaną cukinią i sosem śmietanowym.
podziel się: