Sposób przygotowania:
- Ubijamy pianę z 3 białek.
- Ucieramy 3 żółtka z 50g cukru i łączymy pianę z utartymi żółtkami. Dodajemy rozpuszczone 3 łyżeczki żelatyny.
- Powtarzamy czynność trzykrotnie aby powstały 3 identyczne masy.
- Do pierwszej masy dodajemy 10ml alkoholu i delikatnie mieszamy.
- Do drugiej masy dodajemy rozpuszczoną łyżkę kakao w łyżeczce alkoholu
- Do trzeciej masy dodajemy rozpuszczoną łyżkę kakao w dwóch łyżkach alkoholu.
- Masy wlewamy do pucharków zaczynając od najjaśniejszej na dole.
- Uważamy aby masy się nie wymieszały.
- Jagody wsypujemy do rondla, zalewamy wodą, zagotowujemy.
- Dodajemy cukier puder i kisiel, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzoną polewkę wylewamy na deser i dekorujemy miętą.
podziel się: