Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy na nieduże kawałki w poprzek włókien.
- Nacieramy przyprawami i czosnkiem.
- Przyprawione mięso układamy w uprzednio namoczonym garnku rzymskim (tradycyjne naczynie gliniane do pieczenia mięs i warzyw).
- Garnek z mięsem pod przykryciem wkładamy do nienagrzanego piekarnika
- Stopniowo rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
- Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki
- Pokrojone cebule smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając i dociskając drewnianą łyżką
- Bulionem mieszamy z miodem i zaparzonym liściem laurowym.
- Podsmażone cebule stopniowo podlewamy przygotowanym bulionem.
- Całość dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
- Powstałą konfiturą z cebuli przykrywamy piekące się mięso.
- Całość pieczemy do miękkości przez minimum dwie godziny
- Mięso co pewien czas podlewamy winem.
- Danie podajemy z bułką i ogórkiem małosolnym.
podziel się: