Mokra robota Marka Idziaka-Sępkowskiego (Kraków)

Mokra robota
Mokra robota

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy na nieduże kawałki w poprzek włókien.
  • Nacieramy przyprawami i czosnkiem.
  • Przyprawione mięso układamy w uprzednio namoczonym garnku rzymskim (tradycyjne naczynie gliniane do pieczenia mięs i warzyw).
  • Garnek z mięsem pod przykryciem wkładamy do nienagrzanego piekarnika
  • Stopniowo rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
  • Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki
  • Pokrojone cebule smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając i dociskając drewnianą łyżką
  • Bulionem mieszamy z miodem i zaparzonym liściem laurowym.
  • Podsmażone cebule stopniowo podlewamy przygotowanym bulionem.
  • Całość dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
  • Powstałą konfiturą z cebuli przykrywamy piekące się mięso.
  • Całość pieczemy do miękkości przez minimum dwie godziny
  • Mięso co pewien czas podlewamy winem.
  • Danie podajemy z bułką i ogórkiem małosolnym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości