Sposób przygotowania:
Sos biały
- Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy.
- Po paru minutach dorzucamy pokrojony czosnek.
- Smażymy przez około 15 minut, aż do uzyskania miękkiej konsystencji.
- Cukinię solimy, pieprzymy i wrzucamy na patelnię.
- Dodajemy czosnek w proszku.
- Gdy cukinia jest miękka, dodajemy szynkę włoską pokrojoną w paski i całość smażymy przez kolejne 5 minut.
- Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy świeżą natką pietruszki.
- Makaron tagliatelle gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
- Wszystko dokładnie mieszamy na patelni.
Sos czerwony
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy.
- Po kilku minutach dorzucamy pokrojony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz paprykę w proszku.
- Smażymy przez około 15 minut aż do uzyskania miękkiej konsystencji.
- Na osobnej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę.
- Na koniec łączymy wszystko na jednej patelni.
- Dodajemy pomidorki przekrojone na pół i całość smażymy jeszcze 5 minut.
- Penne gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, następnie wszystko dokładnie mieszamy.
podziel się: