Moje ojczyste światy Cateriny Salomoni (Opole)

Moje ojczyste światy.jpg
Moje ojczyste światy.jpg
Danie główne

Sposób przygotowania:

Sos biały

  • Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy.
  • Po paru minutach dorzucamy pokrojony czosnek.
  • Smażymy przez około 15 minut, aż do uzyskania miękkiej konsystencji.
  • Cukinię solimy, pieprzymy i wrzucamy na patelnię.
  • Dodajemy czosnek w proszku.
  • Gdy cukinia jest miękka, dodajemy szynkę włoską pokrojoną w paski i całość smażymy przez kolejne 5 minut.
  • Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy świeżą natką pietruszki.
  • Makaron tagliatelle gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Wszystko dokładnie mieszamy na patelni.

Sos czerwony

  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy.
  • Po kilku minutach dorzucamy pokrojony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz paprykę w proszku.
  • Smażymy przez około 15 minut aż do uzyskania miękkiej konsystencji.
  • Na osobnej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę.
  • Na koniec łączymy wszystko na jednej patelni.
  • Dodajemy pomidorki przekrojone na pół i całość smażymy jeszcze 5 minut.
  • Penne gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, następnie wszystko dokładnie mieszamy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości