Sposób przygotowania:
- Mięso kaczki płuczemy i nacieramy przyprawami oraz niewielką ilością miodu.
- Przyprawione mięso układamy na gałązkach rozmarynu w naczyniu żaroodpornym
- Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
- Mięso polewamy z wierzchu wytopionym tłuszczem.
- Gotujemy kaszę.
- Do ugotowanej jeszcze ciepłej kaszy dodajemy suszoną żurawinę.
- Wątróbkę smażymy na wytopionym z kaczki tłuszczu
- Usmażoną wątróbkę mielimy na grubym sicie
- Dodajemy do kaszy i wymieszać.
- Kaszę z wątróbką doprawiamy majerankiem, pieprzem solą i gałką muszkatołową.
- Pozostały miód łączymy z taką samą ilością musztardy
- Dodajemy kilka kropli octu balsamicznego i wina.
- Na talerzu układamy liście szpinaku, sałatę i pokrojone w plastry jabłko.
- Układamy upieczone mięso i kaszę.
- Kaszę polewamy tłuszczem wytopionym z mięsa.
- Danie polewamy sosem z miodu i musztardy oraz dekorujemy malinami.
podziel się: