Miód malina nad stawem Marka Idziaka-Sępkowskiego (Kraków)

Miód malina nad stawem
Miód malina nad stawem

Sposób przygotowania:

  • Mięso kaczki płuczemy i nacieramy przyprawami oraz niewielką ilością miodu.
  • Przyprawione mięso układamy na gałązkach rozmarynu w naczyniu żaroodpornym
  • Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  • Mięso polewamy z wierzchu wytopionym tłuszczem.
  • Gotujemy kaszę.
  • Do ugotowanej jeszcze ciepłej kaszy dodajemy suszoną żurawinę.
  • Wątróbkę smażymy na wytopionym z kaczki tłuszczu
  • Usmażoną wątróbkę mielimy na grubym sicie
  • Dodajemy do kaszy i wymieszać.
  • Kaszę z wątróbką doprawiamy majerankiem, pieprzem solą i gałką muszkatołową.
  • Pozostały miód łączymy z taką samą ilością musztardy
  • Dodajemy kilka kropli octu balsamicznego i wina.
  • Na talerzu układamy liście szpinaku, sałatę i pokrojone w plastry jabłko.
  • Układamy upieczone mięso i kaszę.
  • Kaszę polewamy tłuszczem wytopionym z mięsa.
  • Danie polewamy sosem z miodu i musztardy oraz dekorujemy malinami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości