Milczenie owiec Agaty Tuszyńskiej (Warszawa)

Milczenie owiec
Milczenie owiec
Danie główne

Milczenie owiec

Sposób przygotowania:

  • - Comber myjemy i osuszamy.
  • - Olej rozgrzewamy w brytfannie i zrumieniamy comber ze wszystkich stron.
  • - Mięso posypujemy solą.
  • - Główki czosnku kroimy na pół (nie obieramy) i układamy w brytfannie przeciętą strona do dołu.
  • - Marchew obieramy, kroimy w grube plastry i razem z pomidorkami na gałązkach wkładamy do brytfanny.
  • - Całość podduszamy na tłuszczu.
  • - Brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • - Po 10 minutach wyjmujemy czosnek i wlewamy białe wino.
  • - Wstawiamy mięso do piekarnika jeszcze na 20 minut.
  • - Z czosnku łyżeczką wyjmujemy połówki ząbków.
  • - Ząbki mieszamy z ziołami i natką pietruszki, a następnie podsmażamy na patelni na maśle.
  • - Mięso wyjmujemy i smarujemy ziołową pastą.
  • - Dzielimy mięso na kotlety z 1 kostką.
  • - Porcje po 3 sztuki układamy na talerzu wraz z pieczonymi pomidorkami i marchewką.
  • - Podajemy z gotowanymi, młodymi ziemniaki z masłem i koperkiem oraz gotowanymi szparagi z podsmażoną na maśle bułką tartą
podziel się:

Pozostałe wiadomości