Milczenie owiec
Sposób przygotowania:
- - Comber myjemy i osuszamy.
- - Olej rozgrzewamy w brytfannie i zrumieniamy comber ze wszystkich stron.
- - Mięso posypujemy solą.
- - Główki czosnku kroimy na pół (nie obieramy) i układamy w brytfannie przeciętą strona do dołu.
- - Marchew obieramy, kroimy w grube plastry i razem z pomidorkami na gałązkach wkładamy do brytfanny.
- - Całość podduszamy na tłuszczu.
- - Brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- - Po 10 minutach wyjmujemy czosnek i wlewamy białe wino.
- - Wstawiamy mięso do piekarnika jeszcze na 20 minut.
- - Z czosnku łyżeczką wyjmujemy połówki ząbków.
- - Ząbki mieszamy z ziołami i natką pietruszki, a następnie podsmażamy na patelni na maśle.
- - Mięso wyjmujemy i smarujemy ziołową pastą.
- - Dzielimy mięso na kotlety z 1 kostką.
- - Porcje po 3 sztuki układamy na talerzu wraz z pieczonymi pomidorkami i marchewką.
- - Podajemy z gotowanymi, młodymi ziemniaki z masłem i koperkiem oraz gotowanymi szparagi z podsmażoną na maśle bułką tartą
podziel się: