Migdały warszawskiej damy Kazimiery Szczuki (Warszawa)

Migdały warszawskiej damy
Migdały warszawskiej damy

Sposób przygotowania:

  • Za pomocą noża zdejmujemy z pomarańczy zewnętrzną warstwę skóry.
  • Zdjętą skórkę siekamy
  • Do dużej miski wsypujemy 150 g mielonych migdałów.
  • Żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z cukrem i kręcimy kogel mogel
  • Do migdałów dodajemy skórkę pomarańczy, kogel mogel i pół kostki masła.
  • Mieszamy.
  • Z białek ubijamy pianę i dodajemy powoli do powstałej w misce masy.
  • Gotową masę przelewamy do tortownicy,
  • Pieczemy w temperaturze 180 przez pół godziny.
  • Gotowe ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki.
  • Dekorujemy kawałkami pomarańczy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości