Sposób przygotowania:
● Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 miniut.
● Polędwicę wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do czasu nabrania temperatury pokojowej.
● Mięso nacieramy z obu stron oliwą, posypujemy pieprzem i odkładamy.
● Podgotowane ziemniaki przekładamy do brytfanki.
● Ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut.
● Mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony przez 3 minuty.
● Podsmażone mięso wkłądamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 6 minut.
● Upieczone mięso przekładamy na talerz i pozoztawiamy na 3-4 minuty.
● Upieczone ziemniaki przecinamy wzdłuż. W nacięcia wkładamy po łyżce śmietany.
● Ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.