Sposób przygotowania:
- W dużym naczyniu zagotowujemy osoloną wodę.
- Do gotującej się wody wkładamy plastry makaronu lasagne.
- Gotujemy do momentu, aż makaron będzie saute.
- Z ugotowanego makaronu wycinamy okręgi, które zmieszczą się do bulionówki.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Na rozgrzany olej wrzucamy mięso.
- Dodajemy pulpę pomidorową, posiekany czosnek i bazylię.
- Cebulę kroimy drobno i smażymy na złoty kolor.
- Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa.
- Farsz dusimy przez kilka minut.
- W bulionówce układamy warstwy: makaron, farsz, mozarella i sos beszamelowy.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez 15-120 minut.
Sos beszamelowy
- Wszystkie składniki wkładamy do garnka.
- Gotujemy, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji.
podziel się: