Melanż z kulturką Krzysztofa Iwacha (Wrocław)

Melanż z kulturką
Melanż z kulturką

Sposób przygotowania:

  • W dużym naczyniu zagotowujemy osoloną wodę.
  • Do gotującej się wody wkładamy plastry makaronu lasagne.
  • Gotujemy do momentu, aż makaron będzie saute.
  • Z ugotowanego makaronu wycinamy okręgi, które zmieszczą się do bulionówki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy mięso.
  • Dodajemy pulpę pomidorową, posiekany czosnek i bazylię.
  • Cebulę kroimy drobno i smażymy na złoty kolor.
  • Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa.
  • Farsz dusimy przez kilka minut.
  • W bulionówce układamy warstwy: makaron, farsz, mozarella i sos beszamelowy.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez 15-120 minut.

Sos beszamelowy

  • Wszystkie składniki wkładamy do garnka.
  • Gotujemy, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji.
podziel się:

Pozostałe wiadomości