„Mazursko indyjska wariacja na temat kaczki” Krzysztofa Gawrycha (Mazury)

Mazursko-indyjska wariacja
Mazursko-indyjska wariacja

Sposób przygotowania:

  • Ścieramy na tarce cukinię i marchew.
  • Odsączamy.
  • Dodajemy czosnek granulowany, sól, pieprz, paprykę ostrą i cukier do smaku.
  • Odkładamy na 10 minut, po czym znowu odsączamy.
  • Dodajemy jaja i bułkę, trochę mąki w zależności od zwilgocenia.
  • Mieszamy do jednolitej konsystencji.
  • Placki smażymy na oleju.

Sposób przygotowania:

  • W garnku, na oleju smażymy cebulę do zarumienienia.
  • Dodajemy pokrojone grzyby smażymy 10 minut.
  • Dodajemy rozmaryn, czosnek granulowany, sól, pieprz.
  • Część sosu przekładamy do oddzielnej miseczki i studzimy mieszając łyżką. Dodajemy trochę śmietany30%.
  • Przelewamy do pozostałych grzybów i mieszamy.
  • Gotujemy 15-20 minut.

Sposób przygotowania:

• Wiórki wrzucamy do garnka z dużą ilością cukru.

• Gotujemy 5 minut.

• Odsączamy wiórki.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę, marchew, ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy do dużego garnka.
  • Udka przyprawiamy resztą przypraw i dorzucamy do garnka.
  • Zalewamy olejem.
  • Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu.
  • Przerzucamy ciepłą kaczkę z garnka na patelnię i podsmażamy.
  • Po smażeniu owijamy nóżki folią aluminiową.
  • Posypujemy wiórkami pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wyciskamy 3 pomarańcze (bez pestek).
  • Dolewamy sok pomarańczowy z butelki.
  • Dodajemy, cukier, cynamon.
  • Gotujemy 2 minuty.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy, aby zagęścić sos.
  • Gotujemy 10 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości