„MASAŻ PODNIEBIENIA” Justyny Habib (Kalisz)

Masaż podniebienia
Masaż podniebienia

Chleb Gryczany

Sposób przygotowania:

  • W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim wodę z jajkami.
    • Powoli przelewamy mokre składniki do suchych i wyrabiamy ciasto robotem kuchennym.
      • Na samym końcu dodajemy ziarna i mieszamy całość łyżką.
        • Wylewamy do foremki i pieczemy ok. 50min w 180 °C z termoobiegiem.

          Chleb bananowy:

          Sposób przygotowania:

          • Banany miksujemy w malakserze, następnie łącze w misce z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem słonecznika)
            • Wszystkie składniki miksujemy robotem kuchennym, a na sam koniec dosypujemy ziarna słonecznika.
              • Powstałą masę (jest ona dość wodnista) przelewam do podłużnej foremki i pieczemy 40-45min w temperaturze 180 °C.

                Chleb kasztanowy:

                Sposób przygotowania:

                • W jednej misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy olej kokosowy, mleko kokosowe i żółtka jaj.
                  • Wyrabiamy ciasto mikserem na gładką masę.
                    • W drugiej misce ubijamy białka jaj. Dodajemy pianę do wyrobionego ciasta cały czas mieszając.
                      • Gdy masa będzie już idealnie połączona przenosimy ją do podłużnej foremki. Pieczemy 40-45min w temperaturze 180 °C.

                        Masło czekoladowe na bazie daktyli i suszonych śliwek

                        Sposób przygotowania:

                        • Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby je zakryć, następnie dodajemy do nich gorzką czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
                          • Po 15 minutach dodajemy śliwki i bez odlewania wody miksujemy całość na gładką masę.

                            Humus z pieczoną papryką

                            Sposób przygotowania:

                            • Ciecierzycę moczymy przez noc. Na drugi dzień płuczemy i zalewamy wodą tak do poziomu ciecierzycy. Gotujemy 60min.
                              • Paprykę pieczemy w całości w piekarniku przez 30min w temp. 200 °C, następnie umieszczamy ją w szczelnym pojemniku i odstawiamy na 10min. Po tym czasie zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazdo nasienne.
                                • Nasiona sezamu podsmażamy na suchej patelni na złoto. Po ostudzeniu miksujemy je na proszek, a następnie dodajemy oliwę – ponownie miksujemy.
                                  • Łączymy ciecierzycę, paprykę i pastę sezamową oraz pozostałe składniki- miksujemy na jednorodną, puszystą masę. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy wodą.

                                    Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą.

                                    Pasta z groszku i awokado

                                    Sposób przygotowania:

                                    • Zagotowujemy szklankę wody z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy mrożony groszek i gotujemy 8min.

                                      Po tym czasie do groszku (wody nie wylewamy) dodajemy obrane awokado, kilka listków bazylii, ząbek czosnku i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą.

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości