„MASAŻ PODNIEBIENIA” Justyny Habib (Kalisz)

Masaż podniebienia
Masaż podniebienia

Chleb Gryczany

Sposób przygotowania:

  • W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim wodę z jajkami.
  • Powoli przelewamy mokre składniki do suchych i wyrabiamy ciasto robotem kuchennym.
  • Na samym końcu dodajemy ziarna i mieszamy całość łyżką.
  • Wylewamy do foremki i pieczemy ok. 50min w 180 °C z termoobiegiem.

Chleb bananowy:

Sposób przygotowania:

  • Banany miksujemy w malakserze, następnie łącze w misce z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem słonecznika)
  • Wszystkie składniki miksujemy robotem kuchennym, a na sam koniec dosypujemy ziarna słonecznika.
  • Powstałą masę (jest ona dość wodnista) przelewam do podłużnej foremki i pieczemy 40-45min w temperaturze 180 °C.

Chleb kasztanowy:

Sposób przygotowania:

  • W jednej misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy olej kokosowy, mleko kokosowe i żółtka jaj.
  • Wyrabiamy ciasto mikserem na gładką masę.
  • W drugiej misce ubijamy białka jaj. Dodajemy pianę do wyrobionego ciasta cały czas mieszając.
  • Gdy masa będzie już idealnie połączona przenosimy ją do podłużnej foremki. Pieczemy 40-45min w temperaturze 180 °C.

Masło czekoladowe na bazie daktyli i suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby je zakryć, następnie dodajemy do nich gorzką czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
  • Po 15 minutach dodajemy śliwki i bez odlewania wody miksujemy całość na gładką masę.

Humus z pieczoną papryką

Sposób przygotowania:

  • Ciecierzycę moczymy przez noc. Na drugi dzień płuczemy i zalewamy wodą tak do poziomu ciecierzycy. Gotujemy 60min.
  • Paprykę pieczemy w całości w piekarniku przez 30min w temp. 200 °C, następnie umieszczamy ją w szczelnym pojemniku i odstawiamy na 10min. Po tym czasie zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazdo nasienne.
  • Nasiona sezamu podsmażamy na suchej patelni na złoto. Po ostudzeniu miksujemy je na proszek, a następnie dodajemy oliwę – ponownie miksujemy.
  • Łączymy ciecierzycę, paprykę i pastę sezamową oraz pozostałe składniki- miksujemy na jednorodną, puszystą masę. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy wodą.

Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą.

Pasta z groszku i awokado

Sposób przygotowania:

  • Zagotowujemy szklankę wody z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy mrożony groszek i gotujemy 8min.

Po tym czasie do groszku (wody nie wylewamy) dodajemy obrane awokado, kilka listków bazylii, ząbek czosnku i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości