Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy szklankę mąki, szklankę kaszy manny, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, łyżkę cynamonu, cukier i mieszamy. Powstaje sypka mieszanka składników.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, nie odciskamy soku (dodajemy do nich troszkę cukru ok. 2 łyżki).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wysypujemy na dno 1/3 sypkiej mieszanki składników.
- Na to układamy 1/2 jabłek, ( jeżeli jabłka puściły za mało soku, lub w ogóle to dolewamy do nich sok jabłkowy), posypujemy je cynamonem.
- Następnie wysypujemy kolejną warstwę sypkich składników.
- Znowu jabłka i posypujemy cynamonem.
- Kolejną warstwę 1/3 sypkich składników.
- Na to tarkujemy zmrożoną margarynę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°Ci pieczemy ok 60 min ( może być 5-10 min dłużej).
- Ciasto po wystygnięciu kroimy na odpowiednie kawałki i wkładamy do słoiczków.
podziel się: