Maraton czy makaron? Aleksandry Pietrzak (Warszawa)

Maraton czy makaron?
Maraton czy makaron?

Sposób przygotowania:

● Mięso kroimy na małe kawałki i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

● Paprykę i cebulę kroimy na dość duże kawałki.

● Marchewkę kroimy wzdłuż na cienkie słupki.

● Czosnek oraz papryczkę chili kroimy na na niewielkie plastry.

● Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

● Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy.

● Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone warzywa i mieszamy.

● Smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty.

● Usmażone warzywa wyjmujemy i odkładamy na talerz.

● Na patelnię dodajemy odrobinę oleju i wykładamy pokrojone polędwiczki.

● Zwiększamy ogień i smażymy przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.

● Dodajemy z powrotem obsmażone warzywa i dokładnie mieszamy.

● Dodajemy sos i gotujemy przez około 2 minuty.

Makaron

● Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę.

● Do środka wbijamy jajka.

● Posypujemy solą i dokładnie mieszamy.

● Wyrabiamy ciasto.

● Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

● Wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy.

● Rozwałkowane ciasto kroimy na szerokie wstążki.

● Zagotowujemy osoloną wodę.

● Makaron gotujemy przez około 10 minut.

Sos

● Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości