Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy masło i szczyptę soli. Czekamy aż całość się zagotuje. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Kiedy masa jest już zimna dodajemy jajka. Wbijamy je pojedynczo, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Odstawiamy masę do lodówki na 2 godziny.
- Ciasto wyciskamy za pomocą szprycy cukierniczej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w 190°C przez 15 – 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Masa:
- Do rondelka wlewamy 250 ml mleka, dodajemy miąższ z laski wanilii i zagotowujemy.
- Do pozostałych 250 ml mleka dodajemy mąkę, cukier oraz żółtka jajek i wszystko dokładnie mieszamy.
- Gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodajemy do niej powstałą masę i mieszamy aż całość się zagotuje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i studzimy (dzięki folii nie zrobi się kożuch).
- Kiedy masa ostygnie miksujemy ją na małych obrotach i stopniowo, po jednej łyżce, dodajemy masło.
- Do gotowej masy małym strumieniem wlewamy piwo i dokładnie mieszamy.
- Kiedy ciasto wystygnie za pomocą szprycy cukierniczej wstrzykujemy masę do środka lub kroimy je na połówki i smarujemy masą.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią gotowe eklerki. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. Na patelni prażymy płatki migdałowe do dekoracji.
podziel się: