Mały cesarz Diany Volokhovej

Mały cesarz
Mały cesarz

Sposób przygotowania:

  • Gotujemy mleko.
  • Mieszamy mąkę z cukrami pudrem i cukrem wanilinowym.
  • Dodajemy żółtka, brandy lub koniak i miksujemy.
  • Wlewamy mleko i mieszamy.
  • Całość gotujemy na małym ogniu mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta.
  • Odstawiamy do ostudzenia.
  • Ciasto francuskie wałkujemy.
  • Za pomocą formy biszkoptowej wycinamy z ciasta od 7 do 12 okrągłych placków.
  • Widelcem dziurawimy ciasto (oprócz dwóch placków).
  • Wypiekamy placki na złocisty kolor w temperaturze 200°C. Placki przekładamy warstwami kremu.
  • Tort wkładamy do lodówki na 8 godzin.
  • Z pozostawionych dwóch placków robimy po upieczeniu kruszonkę i posypujemy nią boki i wierzch Napoleonki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości