Magia tempury Adriana Pruskiego (Warszawa)

Magia tempury
Magia tempury

Sposób przygotowania:

Tatar

  • Mięso łososia siekamy drobno i przekładamy do miski.
  • Czerwoną cebulę i por siekamy drobno.
  • Dodajemy do mięsa.
  • Dolewamy pół łyżki oleju sezamowego, jedną łyżkę słodkiego wina i jedną łyżkę sosu sojowego.
  • Dodajemy odrobinę chili.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Wodorosty zawijamy w cienkie plastry świeżego ogórka.
  • Do środka wkładamy tatar z łososia.
  • Na wierzchu układamy kawior.
  • Podajemy z pokrojoną marchewką i burakami.

Sushi

  • Krewetki delikatnie nacinamy wzdłuż i lekko miażdżymy.
  • Krewetki obtaczamy w mące i w tempurze.
  • Smażymy przez 3-4 minuty na oleju.
  • Na płatach alg po jednej stronie układamy ryż.
  • Druga stronę alg smarujemy majonezem.
  • Na majonezie układamy sałatę, a następnie umieszczamy krewetki.
  • Zawijamy.
  • Na ryż nakładamy odrobinę serka mascarpone.
  • Na sushi układamy posiekaną cebulę i por.
  • Podajemy z kawiorem, imbirem i wasabi.
podziel się:

Pozostałe wiadomości