Sposób przygotowania:
Tatar
- Mięso łososia siekamy drobno i przekładamy do miski.
- Czerwoną cebulę i por siekamy drobno.
- Dodajemy do mięsa.
- Dolewamy pół łyżki oleju sezamowego, jedną łyżkę słodkiego wina i jedną łyżkę sosu sojowego.
- Dodajemy odrobinę chili.
- Dokładnie mieszamy.
- Wodorosty zawijamy w cienkie plastry świeżego ogórka.
- Do środka wkładamy tatar z łososia.
- Na wierzchu układamy kawior.
- Podajemy z pokrojoną marchewką i burakami.
Sushi
- Krewetki delikatnie nacinamy wzdłuż i lekko miażdżymy.
- Krewetki obtaczamy w mące i w tempurze.
- Smażymy przez 3-4 minuty na oleju.
- Na płatach alg po jednej stronie układamy ryż.
- Druga stronę alg smarujemy majonezem.
- Na majonezie układamy sałatę, a następnie umieszczamy krewetki.
- Zawijamy.
- Na ryż nakładamy odrobinę serka mascarpone.
- Na sushi układamy posiekaną cebulę i por.
- Podajemy z kawiorem, imbirem i wasabi.
podziel się: