Ciasto - Sposób przygotowania:
- Mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka wrzucamy do wysokiej miski.
- Zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto.
- Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Zimne ciasto dzielimy na dwie porcje i wykładamy na dno dwóch blach.
- Wierzch ciasta smarujemy dżemem.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
- Z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru pudry i szczypty soli.
- Ubite białka wylewamy na podpieczone ciasto
- Wierzch ciasta posypujemy orzechami
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
- Upieczone dwie „blaty” ciasta odstawiamy do wystudzenia.
Krem - Sposób przygotowania:
- Łączymy mleko, mąkę oraz cukier biały i waniliowy.
- Powstałą masę gotujemy tak, aby powstał budyń.
- Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia.
- Ostudzony budyń ucieramy z margaryną na gładką masę.
- Powstałym kremem przekładamy wystudzone placki.
- Zapieczona piana z orzechami musi znajdować się na zewnątrz po obu stronach
podziel się: