Madame Walewska Michała Szubskiego (Białystok)

Madame Walewska
Madame Walewska

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka wrzucamy do wysokiej miski.
  • Zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto.
  • Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • Zimne ciasto dzielimy na dwie porcje i wykładamy na dno dwóch blach.
  • Wierzch ciasta smarujemy dżemem.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
  • Z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru pudry i szczypty soli.
  • Ubite białka wylewamy na podpieczone ciasto
  • Wierzch ciasta posypujemy orzechami
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
  • Upieczone dwie „blaty” ciasta odstawiamy do wystudzenia.

Krem - Sposób przygotowania:

  • Łączymy mleko, mąkę oraz cukier biały i waniliowy.
  • Powstałą masę gotujemy tak, aby powstał budyń.
  • Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia.
  • Ostudzony budyń ucieramy z margaryną na gładką masę.
  • Powstałym kremem przekładamy wystudzone placki.
  • Zapieczona piana z orzechami musi znajdować się na zewnątrz po obu stronach
podziel się:

Pozostałe wiadomości