Sposób przygotowania:
- Papryki kroimy na połówki i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, delikatnie polewamy oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.
- Dynię obieramy i kroimy w 2 cm plastry, natłuszczamy oliwą i dokładamy do piekącej się papryki (po ok. 20 minutach). Pieczemy do miękkości ok. 20 minut. Po upieczeniu warzywa wyjmujemy i odkładamy do przestygnięcia.
- Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę. Dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.
- Dodajemy upieczoną dynię i dusimy przez 5 minut. Dolewamy całość bulionu i dusimy kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy obraną paprykę.
- Z garnka wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość blendujemy na gładką masę. Dolewamy piwo i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.
podziel się: