„Lubię jak zadrapie” Aleksandra Podeszwa

Lubię jak zadrapie
Lubię jak zadrapie

Sposób przygotowania:

  • Papryki kroimy na połówki i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, delikatnie polewamy oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.
  • Dynię obieramy i kroimy w 2 cm plastry, natłuszczamy oliwą i dokładamy do piekącej się papryki (po ok. 20 minutach). Pieczemy do miękkości ok. 20 minut. Po upieczeniu warzywa wyjmujemy i odkładamy do przestygnięcia.
  • Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę. Dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.
  • Dodajemy upieczoną dynię i dusimy przez 5 minut. Dolewamy całość bulionu i dusimy kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy obraną paprykę.
  • Z garnka wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość blendujemy na gładką masę. Dolewamy piwo i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości