Lotosowa taca Wojciecha Czajkowskiego (Szczecin)

Lotosowa taca
Lotosowa taca

Sposób przygotowania:

  • Ryż płuczemy przynajmniej 5-6 razy i gotujemy.
  • Do ryżu nishiki dodajemy odrobinę wasabi i ugotowany zielony groszek,
  • Do ryżu basmati dodajemy kurkumę oraz tandori curry,
  • Do dzikiego ryżu dodajemy odrobinę pieprzu, soli i podsmażoną cebulę
  • Aby przygotować tofu rozgrzewamy Wok z olejem kokosowym
  • Gdy osiągnie wysoką temperaturę podlewamy łagodnym sosem sojowy
  • Wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulkę i energicznie potrząsając zapalamy wok na 2-3 sekundy
  • Następnie wrzucamy tofu pokrojone w kostkę i garść pokrojonej kapusty pekińskiej.
  • Dodajemy szczyptę kuminu i 2-3 krople oleju sezamowego.
  • Na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem kokosowym dodajemy szczyptę kurkumy i Bombay Biriani Masale
  • Wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana ,cukinię, papryki i paski marchewki.
  • Po uduszeniu warzyw dodajemy awokado
  • Mieszamy i podajemy z prażonymi płatkami migdałów.
  • Na patelnie z niewielką ilością oliwy wrzucamy małe pieczarki
  • Gdy pieczarki są podsmażone, dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz łyżeczkę startego imbiru i wyłuskanych 10 ziaren kardamonu.
  • Dusimy około 10 minut
  • Dodajemy kurkumę i garam masalę, a po chwili 200ml mleka kokosowego, energicznie mieszając.
  • Dodajemy szczyptę cukru

Sposób podania:

Dania podajemy na dużej tacy w 6 miskach ułożonych w kształt kwiatu lub na liściach przystrojone kwiatami z białym dipem oraz ostrymi piklami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości