Łosoś, wołowina i płonące banany, czyli smakowite dania nauczyciela w-fu

Wołowina po marynarsku
Wołowina po marynarsku

ARTUR PIEKARZ- przepisy

Przystawka

Łosoś wędzony z terriną z buraka i guacamole

(czas przygotowania: 50min + 2h chłodzenie)

Składniki:

Terrina z buraka:

  • 3 duże buraki
    • 100 g masła
      • 25 g sardeli (anchois)
        • 400 g wędzonego łososia
          • kożuch z mleka (mleko 3,2%)

            Guacamole:

            • 2 awokado
              • 1 zielone jabłko
                • 15 g marynowanego imbiru
                  • 5 g kolendry
                    • 10 ml soku z cytryny
                      • sól, pieprz do smaku

                        Sposób przygotowania:

                        Buraki smarujemy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2-3 godziny. Po wyjęciu odstawiamy bez odwijania z folii na 15 minut. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Sardele (anchois) mielimy w mikserze na gładką pastę i dodajemy 100 g masła. W formie wyłożonej folią spożywczą układamy kolejno warstwę buraków w plasterkach i warstwę pasty sardelowej. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

                        Na rozgrzaną teflonową patelnię wlewamy niewielką ilość mleka (musi pokryć całą powierzchnię patelni) i czekamy aż powstanie kożuch. W tym czasie rozwijamy folię spożywczą i smarujemy jej powierzchnię śmietaną. Unosimy kożuch łapiąc za dwa brzegi, tak aby powstał placek w formie półksiężyca, który układamy na przygotowanej foli. Następnie kożuch pokrywamy cienką warstwą śmietany i przykrywamy drugą warstwą foli.

                        Obieramy awokado. Wrzucamy do miksera, ucieramy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny, drobno pokrojone zielone jabłko oraz siekany imbir. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Następnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

                        Łosoś wędzony podany z terriną z buraka
                        Łosoś wędzony podany z terriną z buraka
                        Źródło: TVN

                        Danie główne

                        Wołowina po marynarsku

                        (czas przygotowania: 1h + 2h zapiekanie)

                        Składniki:

                        • 1 kg wołowiny zrazowej
                          • 1 kg ziemniaków
                            • 3 cebule
                              • 2 duże marchewki
                                • 60 g masła
                                  • 30 g mąki
                                    • butelka jasnego piwa
                                      • 3 liście laurowe
                                        • mielony pieprz

                                          Sposób przygotowania:

                                          Mięso kroimy w plastry, posypujemy pieprzem, solą i pokruszonym liściem laurowym. Wkładamy do rondla, zalewamy piwem i zostawiamy na kilka godzin. Wyjmujemy mięso z piwa, osuszamy, oprószamy mąką, a następnie obsmażamy na patelni na maśle. Wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu smażymy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki i marchewkę. Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu smażymy na złoty kolor pokrojoną w plastry cebulę. Następnie do rondla wkładamy warstwami ziemniaki, mięso, cebulę i marchewki (zaczynając i kończąc na ziemniakach). Na koniec zalewamy piwem, w którym moczyło się mięso i pieczemy około 2 godziny pod przykryciem. Podajemy z sałatą.

                                          Deser

                                          Płonące banany z sosem kawowo-rumowym

                                          (czas: 20 minut)

                                          Składniki:

                                          • 4 banany
                                            • 40 g masła
                                              • 50 g cukru trzcinowego
                                                • 50 ml rumu
                                                  • 50 ml mocnego naparu kawowego
                                                    • lody waniliowe

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Obieramy banany i przekrajamy wzdłuż na pół. Obsmażamy je przez 3 minuty na średnim ogniu (uwaga: obracamy na patelni tylko raz). Posypujemy banany cukrem, dodajemy kawę oraz rum i doprowadzamy do wrzenia, ostrożnie podpalamy. Kiedy ogień przygaśnie, podajemy porcje banana z gałką lodów waniliowych, możemy dodać pestki granatu.

                                                      Płonące banany
                                                      Płonące banany
                                                      Źródło: TVN

                                                      Autor: TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                      Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                      Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                      Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!