Łosoś, wołowina i płonące banany, czyli smakowite dania nauczyciela w-fu

Wołowina po marynarsku
Wołowina po marynarsku

ARTUR PIEKARZ- przepisy

Przystawka

Łosoś wędzony z terriną z buraka i guacamole

(czas przygotowania: 50min + 2h chłodzenie)

Składniki:

Terrina z buraka:

  • 3 duże buraki
  • 100 g masła
  • 25 g sardeli (anchois)
  • 400 g wędzonego łososia
  • kożuch z mleka (mleko 3,2%)

Guacamole:

  • 2 awokado
  • 1 zielone jabłko
  • 15 g marynowanego imbiru
  • 5 g kolendry
  • 10 ml soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki smarujemy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2-3 godziny. Po wyjęciu odstawiamy bez odwijania z folii na 15 minut. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Sardele (anchois) mielimy w mikserze na gładką pastę i dodajemy 100 g masła. W formie wyłożonej folią spożywczą układamy kolejno warstwę buraków w plasterkach i warstwę pasty sardelowej. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Na rozgrzaną teflonową patelnię wlewamy niewielką ilość mleka (musi pokryć całą powierzchnię patelni) i czekamy aż powstanie kożuch. W tym czasie rozwijamy folię spożywczą i smarujemy jej powierzchnię śmietaną. Unosimy kożuch łapiąc za dwa brzegi, tak aby powstał placek w formie półksiężyca, który układamy na przygotowanej foli. Następnie kożuch pokrywamy cienką warstwą śmietany i przykrywamy drugą warstwą foli.

Obieramy awokado. Wrzucamy do miksera, ucieramy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny, drobno pokrojone zielone jabłko oraz siekany imbir. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Następnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Łosoś wędzony podany z terriną z buraka
Łosoś wędzony podany z terriną z buraka
Źródło: TVN

Danie główne

Wołowina po marynarsku

(czas przygotowania: 1h + 2h zapiekanie)

Składniki:

  • 1 kg wołowiny zrazowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 60 g masła
  • 30 g mąki
  • butelka jasnego piwa
  • 3 liście laurowe
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w plastry, posypujemy pieprzem, solą i pokruszonym liściem laurowym. Wkładamy do rondla, zalewamy piwem i zostawiamy na kilka godzin. Wyjmujemy mięso z piwa, osuszamy, oprószamy mąką, a następnie obsmażamy na patelni na maśle. Wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu smażymy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki i marchewkę. Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu smażymy na złoty kolor pokrojoną w plastry cebulę. Następnie do rondla wkładamy warstwami ziemniaki, mięso, cebulę i marchewki (zaczynając i kończąc na ziemniakach). Na koniec zalewamy piwem, w którym moczyło się mięso i pieczemy około 2 godziny pod przykryciem. Podajemy z sałatą.

Deser

Płonące banany z sosem kawowo-rumowym

(czas: 20 minut)

Składniki:

  • 4 banany
  • 40 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 ml rumu
  • 50 ml mocnego naparu kawowego
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Obieramy banany i przekrajamy wzdłuż na pół. Obsmażamy je przez 3 minuty na średnim ogniu (uwaga: obracamy na patelni tylko raz). Posypujemy banany cukrem, dodajemy kawę oraz rum i doprowadzamy do wrzenia, ostrożnie podpalamy. Kiedy ogień przygaśnie, podajemy porcje banana z gałką lodów waniliowych, możemy dodać pestki granatu.

Płonące banany
Płonące banany
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości