ARTUR PIEKARZ- przepisy
Przystawka
Łosoś wędzony z terriną z buraka i guacamole
(czas przygotowania: 50min + 2h chłodzenie)
Składniki:
Terrina z buraka:
- 3 duże buraki
- 100 g masła
- 25 g sardeli (anchois)
- 400 g wędzonego łososia
- kożuch z mleka (mleko 3,2%)
Guacamole:
- 2 awokado
- 1 zielone jabłko
- 15 g marynowanego imbiru
- 5 g kolendry
- 10 ml soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki smarujemy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2-3 godziny. Po wyjęciu odstawiamy bez odwijania z folii na 15 minut. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Sardele (anchois) mielimy w mikserze na gładką pastę i dodajemy 100 g masła. W formie wyłożonej folią spożywczą układamy kolejno warstwę buraków w plasterkach i warstwę pasty sardelowej. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Na rozgrzaną teflonową patelnię wlewamy niewielką ilość mleka (musi pokryć całą powierzchnię patelni) i czekamy aż powstanie kożuch. W tym czasie rozwijamy folię spożywczą i smarujemy jej powierzchnię śmietaną. Unosimy kożuch łapiąc za dwa brzegi, tak aby powstał placek w formie półksiężyca, który układamy na przygotowanej foli. Następnie kożuch pokrywamy cienką warstwą śmietany i przykrywamy drugą warstwą foli.
Obieramy awokado. Wrzucamy do miksera, ucieramy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny, drobno pokrojone zielone jabłko oraz siekany imbir. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Następnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Danie główne
Wołowina po marynarsku
(czas przygotowania: 1h + 2h zapiekanie)
Składniki:
- 1 kg wołowiny zrazowej
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 duże marchewki
- 60 g masła
- 30 g mąki
- butelka jasnego piwa
- 3 liście laurowe
- mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w plastry, posypujemy pieprzem, solą i pokruszonym liściem laurowym. Wkładamy do rondla, zalewamy piwem i zostawiamy na kilka godzin. Wyjmujemy mięso z piwa, osuszamy, oprószamy mąką, a następnie obsmażamy na patelni na maśle. Wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu smażymy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki i marchewkę. Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu smażymy na złoty kolor pokrojoną w plastry cebulę. Następnie do rondla wkładamy warstwami ziemniaki, mięso, cebulę i marchewki (zaczynając i kończąc na ziemniakach). Na koniec zalewamy piwem, w którym moczyło się mięso i pieczemy około 2 godziny pod przykryciem. Podajemy z sałatą.
Deser
Płonące banany z sosem kawowo-rumowym
(czas: 20 minut)
Składniki:
- 4 banany
- 40 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 ml rumu
- 50 ml mocnego naparu kawowego
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
Obieramy banany i przekrajamy wzdłuż na pół. Obsmażamy je przez 3 minuty na średnim ogniu (uwaga: obracamy na patelni tylko raz). Posypujemy banany cukrem, dodajemy kawę oraz rum i doprowadzamy do wrzenia, ostrożnie podpalamy. Kiedy ogień przygaśnie, podajemy porcje banana z gałką lodów waniliowych, możemy dodać pestki granatu.
Autor: TVN