„Lokalnie globalnie” Justyna Salwin

Lokalnie globalnie
Lokalnie globalnie

Sposób wykonania:

Dorsz

  • Kroimy dorsza na równe części a następnie przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wkładamy każdy kawałek do wcześniej przygotowanego woreczka próżniowego.
  • Siekamy 4 ząbki czosnku. Ścieramy skórkę z jednej cytryny.
  • Wrzucamy do każdego woreczka z rybą po jednym posiekanym ząbku czosnku, plasterku masła, kilka gałązek świeżego tymianku i szczyptę startej skórki cytryny.
  • Zamykamy worki próżniowo i ustawiamy cyrkulator wcześniej przygotowany w garnku z wodą (metoda sous vide) na temperaturę 55 °C.
  • Kiedy woda osiągnie wskazaną temperaturę, wkładamy do garnka worki z rybą i składnikami.
  • Po 50 minutach ryba jest gotowa do serwowania.

Risotto

  • Gotujemy na małym ogniu bulion razem z sosem rybnym.
  • Wkładamy do wysokiego garnka połowę masła i roztapiamy.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku i przez około 6 minut mieszamy, czekając aż się zeszkli.
  • Dodajemy ryż i smażymy przez około minutę, stale mieszając.
  • Wlewamy wino i gotujemy przez około 2 - 3 minuty, czekając aż wino odparuje.
  • Dodajemy stopniowo po pół szklanki gorącego bulionu i gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
  • Następnie dodajemy kolejną porcję bulionu i gotujemy przez około 20 minut aż ryż będzie al dente.
  • Dodajemy do ugotowanego ryżu sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę zmielonego pieprzu. Odstawiamy risotto pod przykryciem na 2 minuty.
  • Następnie dodajemy resztę masła, starty parmezan i wszystko mieszamy.
  • Wrzucamy na patelnię kapustę z czosnkiem, papryczką chili i smażymy na maśle.
  • Całość podlewamy winem i dodajemy pieprzu, soli oraz cukru trzcinowego.
  • Prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika i posypujemy nimi gotową kapustę.
podziel się:

Pozostałe wiadomości