Łódeczki z psianka Nikoletty Maciąg (Wrocław)

Łódeczki z psianka
Łódeczki z psianka

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Odcedzamy i odstawiamy.
  • Bakłażany kroimy od strony szerszej podstawy.
  • Wycinamy wnętrze bakłażanów tak, aby utworzyć ‘’łódeczkę’’.
  • Pozostałą część bakłażanów kroimy w kostkę.
  • Przygotowane kawałki bakłażanów soli i odstawiamy na 15 minut.
  • Po tym czasie bakłażany dokładnie płuczemy wodą.
  • Cebulę kroimy na drobną kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
  • Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy
  • Powoli dodajemy śmietanę i mascarpone.
  • Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do powstałego sosu dodajemy odrobinę wody.
  • Do sosu dodajemy ugotowany makaron.
  • Łódeczki z bakłażanów pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  • W upieczonych łódeczkach umieszczamy sos z makaronem.
  • Wierzch posypujemy startym parmezanem.
  • Dekorujemy świeżą bazylią .
podziel się:

Pozostałe wiadomości