Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
- Odcedzamy i odstawiamy.
- Bakłażany kroimy od strony szerszej podstawy.
- Wycinamy wnętrze bakłażanów tak, aby utworzyć ‘’łódeczkę’’.
- Pozostałą część bakłażanów kroimy w kostkę.
- Przygotowane kawałki bakłażanów soli i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie bakłażany dokładnie płuczemy wodą.
- Cebulę kroimy na drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
- Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy
- Powoli dodajemy śmietanę i mascarpone.
- Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do powstałego sosu dodajemy odrobinę wody.
- Do sosu dodajemy ugotowany makaron.
- Łódeczki z bakłażanów pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- W upieczonych łódeczkach umieszczamy sos z makaronem.
- Wierzch posypujemy startym parmezanem.
- Dekorujemy świeżą bazylią .
podziel się: