Sposób przygotowania:
- Filet z indyka dzień wcześniej marynujemy w mleku z pieprzem, solą i tymiankiem.
- Zamarynowane mięso grillujemy lub smażymy na patelni tak, aby nabrało rumianego koloru.
- Ziemniaki ścieramy.
- Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i jedno jajko.
- Powstałe ciasto za pomocą łyżki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 5-6 minut.
- Podgrzybki smażymy na margarynie tak, aby były miękki.
- Pieczarki zalewamy szklanką wody i blendujemy, aby powstała jednolita masa.
- Podsmażone grzyby zalewamy masą pieczarkową.
- Dodajemy pieprz, sól oraz liście laurowe i gotujemy na małym ogniu.
- Na talerzu układamy kawałki piersi z indyka oraz kluski i polewamy sosem grzybowym.
podziel się: