Sposób przygotowania:
● Skórę piersi kaczki nacinamy w kratkę.
● Mięso kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu.
● Smażymy przez około 7 minut.
● Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy przez około 4 minuty.
● Podsmażone piersi kaczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 10 minut.
● Wyjmujemy mięso z piekarnika i odstawiamy na 5 minut.
● Mięso kroimy w plastry.
Puree z dyni
● Dynię myjemy i kroimy na pół.
● Wyjmujemy pestki za pomocą łyżki.
● Miąższ dyni kroimy w plastry i układamy na blasze do pieczenia.
● Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
● Doprawiamy pieprzem i solą.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
● Upieczoną dynię studzimy.
● Kawałki dyni blendujemy.
● W trakcie blendowania dodajemy papryczkę chili, imbir i zioła według uznania.
Buraki karmelizowane
● Ugotowane buraki kroimy w kostkę/
● Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
● Smażymy buraki.
● W trakcie smażenia dodajemy odrobinę miodu i octu balsamicznego.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
Kurki z pietruszką
● Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
● Wrzucamy kurki i smażymy przez około 5 minut.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
● Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sos z owoców leśnych
● Na maśle smażymy dowolne owoce leśne do momentu, aż puszczą sok.