Sposób przygotowania:
- Suszone borowiki płuczemy i wkładamy do garnka.
- Grzyby zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego.
- Odstawiamy na około 1 godzinę.
- Grzyby gotujemy do miękkości.
- Ugotowane borowiki wyjmujemy z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę obieramy i siekamy drobno,
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła.
- Dodajemy posiekane grzyby i cebulę.
- Smażymy przez około 5 minut.
- Podsmażone grzyby z cebulą oprószamy mąką i smażymy przez chwilę.
- Zasmażkę dodajemy wywaru, w którym gotowały się grzyby.
- Gotujemy całość przez około 15 minut.
- Gotową zupę blendujemy.
- Krem doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy śmietanę oraz niewielką ilość owoców jałowca.
podziel się: