Leśna szlachta Michała i Michała (Trójmiasto)

Leśna szlachta
Leśna szlachta

Sposób przygotowania:

  • Suszone borowiki płuczemy i wkładamy do garnka.
  • Grzyby zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego.
  • Odstawiamy na około 1 godzinę.
  • Grzyby gotujemy do miękkości.
  • Ugotowane borowiki wyjmujemy z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
  • Cebulę obieramy i siekamy drobno,
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła.
  • Dodajemy posiekane grzyby i cebulę.
  • Smażymy przez około 5 minut.
  • Podsmażone grzyby z cebulą oprószamy mąką i smażymy przez chwilę.
  • Zasmażkę dodajemy wywaru, w którym gotowały się grzyby.
  • Gotujemy całość przez około 15 minut.
  • Gotową zupę blendujemy.
  • Krem doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy śmietanę oraz niewielką ilość owoców jałowca.
podziel się:

Pozostałe wiadomości