Leśna babeczka z pieca Michała Madeja (Kielce)

Leśna babeczka z pieca
Leśna babeczka z pieca

Sposób przygotowania:

  • Parmezan ścieramy drobno na tarce.
  • Cebulę i czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na patelni.
  • Cukinię ścieramy na tarce, miksujemy i doprawiamy solą.
  • Do cukinii dodajemy cebulę z czosnkiem, starty parmezan, mleko, mąkę i jajka.
  • Dokładnie mieszamy.
  • W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC.
  • Masę przekładamy do natłuszczonych małych naczynek do zapiekania.
  • Naczynia wypełniamy masą do połowy.
  • Wkładamy niewielką ilość serka i przykrywamy pozostałą częścią masy.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200ºC przez 25 minut.
  • Przed wyjęciem babeczek z foremek odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i kurki.
  • Kurki podsmażamy.
  • Dodajemy szczyptę soli.
  • Przykrywamy patelnię na kilka minut i dusimy grzyby.
  • Zagęszczamy śmietaną i mąką wedle uznania.
podziel się:

Pozostałe wiadomości