Sposób przygotowania:
- Parmezan ścieramy drobno na tarce.
- Cebulę i czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na patelni.
- Cukinię ścieramy na tarce, miksujemy i doprawiamy solą.
- Do cukinii dodajemy cebulę z czosnkiem, starty parmezan, mleko, mąkę i jajka.
- Dokładnie mieszamy.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC.
- Masę przekładamy do natłuszczonych małych naczynek do zapiekania.
- Naczynia wypełniamy masą do połowy.
- Wkładamy niewielką ilość serka i przykrywamy pozostałą częścią masy.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200ºC przez 25 minut.
- Przed wyjęciem babeczek z foremek odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i kurki.
- Kurki podsmażamy.
- Dodajemy szczyptę soli.
- Przykrywamy patelnię na kilka minut i dusimy grzyby.
- Zagęszczamy śmietaną i mąką wedle uznania.
podziel się: