Lepiące ustka Adama Jakubiaka (Słupsk)

Lepiące ustka
Lepiące ustka

Sposób przygotowania:

  • Żółtka ubijamy z cukrem.
  • Do rondla wlewamy śmietanę oraz mleko i podgrzewamy do temperatury 40°C
  • Dodajemy ubite żółtka i podgrzewamy do temperatury 80°C, cały czas mieszając.
  • Krówkę ustecką kruszymy.
  • Do pokruszonej krówki dodajemy gorącą masę.
  • Wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy do temperatury -25°C

Sos

  • Maliny wrzucamy do rondla i zasypujemy cukrem.
  • Podgrzewamy do momentu wrzenia.
  • Dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny.
  • Gotowe lody polewamy sosem.
  • Deser ozdabiamy świeżymi malinami oraz listkami mięty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości