Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy śmietanę do momentu zagotowania i na małym ogniu redukujemy, aż objętość
zmniejszy się o około połowę.
- Dodajemy cukier, kardamon, szafran, cynamon, zmielony anyż oraz orzechy.
- Wszystko gotujemy aż masa zgęstnieje.
- Wlewamy do foremek , wkładamy do zamrażalki . Wyciągamy 15 minut przed podaniem.
Sposób przygotowania:
- Nitki szafranu wrzucamy do ciepłego mleka. Orzechy rozdrabniamy, siekamy większe bakalie.
- Na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy orzechy i wybrane bakalie.
- Na osobnej patelni podgrzewamy kaszę, aż się zezłoci.
- Wyłączamy ogień, do kaszy dodajemy cukier puder, podsmażone orzechy i bakalie, szafran i kardamon, mieszamy.
- Powoli dodajemy mleko do uzyskania konsystencji odpowiedniej do lepienia kulek.
- Po ostygnięciu lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Możemy obtoczyć je w wiórkach kokosowych, czarnym sezamie lub rozdrobnionych migdałach.
podziel się: