„Lakszmi leci w kulki” Anna Gemza

Lakszmi leci w kulki
Lakszmi leci w kulki

Sposób przygotowania:

  • Podgrzewamy śmietanę do momentu zagotowania i na małym ogniu redukujemy, aż objętość

zmniejszy się o około połowę.

  • Dodajemy cukier, kardamon, szafran, cynamon, zmielony anyż oraz orzechy.
  • Wszystko gotujemy aż masa zgęstnieje.
  • Wlewamy do foremek , wkładamy do zamrażalki . Wyciągamy 15 minut przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  • Nitki szafranu wrzucamy do ciepłego mleka. Orzechy rozdrabniamy, siekamy większe bakalie.
  • Na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy orzechy i wybrane bakalie.
  • Na osobnej patelni podgrzewamy kaszę, aż się zezłoci.
  • Wyłączamy ogień, do kaszy dodajemy cukier puder, podsmażone orzechy i bakalie, szafran i kardamon, mieszamy.
  • Powoli dodajemy mleko do uzyskania konsystencji odpowiedniej do lepienia kulek.
  • Po ostygnięciu lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Możemy obtoczyć je w wiórkach kokosowych, czarnym sezamie lub rozdrobnionych migdałach.
podziel się:

Pozostałe wiadomości