Sposób przygotowania:
- W letnim mleku rozkruszamy drożdże, łączymy z miodem i wszystko mieszamy tak aby drożdże się rozpuściły.
- Przesianą mąkę łączymy z mlekiem, z drożdżami i oliwą, wyrabiamy ciasto. Dodajemy sól.
- Stopniowo dodajemy wodę, tak aby uzyskać miękkie, ale jędrne ciasto.
- Ugniatamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie.
- Przenosimy ciasto do dużej miski, zakrywamy folią i zostawiamy w letnim miejscu na około 2h.
- Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, dzielimy je na kulki około 80/100 g.
- Kulki umieszczamy na blacie posypanym mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na niecałą godzinę.
- Tymczasem na tarce ścieramy oddzielnie: mozzarellę, pozostałe sery i pomidory. W misce łączymy mozzarellę, pomidory, sól i mieszamy. W drugiej misce mieszamy pozostałe starte sery.
- W garnku podgrzewamy dużą ilość oleju do smażenia, do temperatury około 170 °.
- Rozwałkowujemy kulki, aby otrzymać placki o średnicy około 20 cm. Część placków wypełniamy mozzarellą i pomidorami, a część serami. Moczymy palce i delikatnie nawilżamy krawędzie placka i uszczelniamy je palcami/widelcem na kształt pieroga.
- Wrzucamy na głęboki tłuszcz, kiedy będą spuchnięte i złote, wykładamy na tacę do odsączenia z tłuszczu.
podziel się: