Sposób przygotowania:
● Suche składniki ciasta mieszamy.
● Dodajemy olej roślinny oraz wodę.
● Wyrabiamy miękkie ciasto.
● Ziemniaki myjemy, kroimy i gotujemy w nieosolonej wodzie.
● Ugotowane ziemniaki ugniatamy.
● Groch gotujemy w nieosolonej wodzie.
● Ugotowany groch mieszamy z ziemniakami.
● W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju.
● Na oleju podsmażamy wszystkie przyprawy.
● Podsmażone przyprawy dodajemy do nadzienia z ziemniaków i grochu.
● Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki
● Kulki rozwałkowujemy na placki o grubości 2-3 milimetrów i średnicy 7-8 centymetrów.
● Na środek każdego placka nakładamy nadzienie.
● Każdy placek zamykamy formujące małe sakiewki.
● Placki smażymy na głębokim oleju, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Czatnej - Sposób przygotowania:
● W naczyniu blendera umieszczamy papryczkę oraz imbir i blendujemy.
● Dodajemy orzechy.
● Dolewamy wodę i sok z cytryny.
● Wsypujemy sól, cukier i dodajemy miętę.
● Blendujemy na gładką masę.
● Dodajemy wiórki kokosowe i nadal blendujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji.