Łagodnie do mety Alicji Czabajskiej (Poznań)

Łagodnie do mety
Łagodnie do mety

Deser

Łagodnie do mety

Sposób przygotowania:

  • - Ilość owoców zależy od wielkości porcji, jakie chcemy otrzymać
  • - Gotujemy wodę z cukrem.
  • - Po rozpuszczeniu się cukru wystudzony syrop dodajemy do truskawek i blendujemy.
  • - Mieszankę truskawek i syropu umieszczamy naczynie w zamrażalce na minimum 4 godziny. Co jakiś czas mieszamy, aż do otrzymania sorbetu
  • - Osobno blendujemy banana z malinami i obraną ze skóry brzoskwinią.
  • - W osobnej misce mieszamy 180g masła i 250g mąki.
  • - Rękoma ucieramy całość.
  • - Następnie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pół szklanki cukru białego i ugniatamy
  • - Do drugiej części dodajemy pół szklanki cukru trzcinowego i także ugniatamy.
  • - Powstałe dwa rodzaje kruszonki rozsypujemy (pół na pół) na blasze i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

Bezy

Sposób przygotowania:

  • - Białka jajek ubijamy na sztywną pianę
  • - Dodajemy szczyptę soli, niepełną łyżeczkę soku z cytryny i dalej ubijamy.
  • - Następnie powoli, po jednej łyżeczce dodajemy 125 g cukru pudru.
  • - Z połowy masy formujemy bezy białe.
  • - Do drugiej połowy dodajemy łyżeczkę ciemnego kakao, miksujemy i także formujemy bezy.
  • - Całość pieczemy przez 45 minut w temperaturze 140°C.

Sposób podania:

  • - Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach.
  • - Mieszamy sorbet ze zblendowanymi owocami i układamy jako najniższą warstwę.
  • - Następnie układamy warstwę kruszonki z białego cukru, pokruszonych bez białych oraz kakaowych, kruszonki z cukru trzcinowego, oraz odrobiną prażonego na patelni słonecznika.
  • - Na wierzch ponownie układamy zblendowane owoce z sorbetem.
  • - Przyozdabiamy pokrojoną figą oraz listkami mięty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości