Deser
Łagodnie do mety
Sposób przygotowania:
- - Ilość owoców zależy od wielkości porcji, jakie chcemy otrzymać
- - Gotujemy wodę z cukrem.
- - Po rozpuszczeniu się cukru wystudzony syrop dodajemy do truskawek i blendujemy.
- - Mieszankę truskawek i syropu umieszczamy naczynie w zamrażalce na minimum 4 godziny. Co jakiś czas mieszamy, aż do otrzymania sorbetu
- - Osobno blendujemy banana z malinami i obraną ze skóry brzoskwinią.
- - W osobnej misce mieszamy 180g masła i 250g mąki.
- - Rękoma ucieramy całość.
- - Następnie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pół szklanki cukru białego i ugniatamy
- - Do drugiej części dodajemy pół szklanki cukru trzcinowego i także ugniatamy.
- - Powstałe dwa rodzaje kruszonki rozsypujemy (pół na pół) na blasze i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Bezy
Sposób przygotowania:
- - Białka jajek ubijamy na sztywną pianę
- - Dodajemy szczyptę soli, niepełną łyżeczkę soku z cytryny i dalej ubijamy.
- - Następnie powoli, po jednej łyżeczce dodajemy 125 g cukru pudru.
- - Z połowy masy formujemy bezy białe.
- - Do drugiej połowy dodajemy łyżeczkę ciemnego kakao, miksujemy i także formujemy bezy.
- - Całość pieczemy przez 45 minut w temperaturze 140°C.
Sposób podania:
- - Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach.
- - Mieszamy sorbet ze zblendowanymi owocami i układamy jako najniższą warstwę.
- - Następnie układamy warstwę kruszonki z białego cukru, pokruszonych bez białych oraz kakaowych, kruszonki z cukru trzcinowego, oraz odrobiną prażonego na patelni słonecznika.
- - Na wierzch ponownie układamy zblendowane owoce z sorbetem.
- - Przyozdabiamy pokrojoną figą oraz listkami mięty.
podziel się: