„Lądujemy na Pearl Harbour” Marcin Wysocki

Lądujemy na Pearl Harbour
Lądujemy na Pearl Harbour

Sposób przygotowania:

Sos

  • Dodajemy masło na patelnię, następnie wrzucamy cebulę oraz pieczarki.
  • Smażymy przez 5 minut. Dodajemy sos pieczeniowy oraz sos Worcestershire oraz łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
  • Czekamy aż się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2-3 minuty

Chili

  • Dodajemy dwie łyżki oleju do dużego garnka, a następnie posiekany bekon.
  • Po chwili dosypujemy szynkę, kiełbasę, cebulę, paprykę - mieszamy. Po 2 minutach dodajemy mielone mięso. Mieszamy i zalewamy przecierem pomidorowym.
  • Dodajemy paprykę w proszku, chili, sól, pieprz, czerwoną fasolę. Następnie wszystko mieszamy i gotujemy przez 15 minut

Hamburgery

  • Cebulę kroimy drobno.
  • Czosnek przepuszczamy przez praskę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek, aż się zezłocą. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Wołowinę umieszczamy w większym naczyniu. Dodajemy do niej jajko, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire, 1 łyżeczkę wody i zeszkloną wcześniej cebulę. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość dokładnie.
  • Burgery grillujemy na rozgrzanym grillu lub smażymy na patelni grillowej przez ok 3-4 min. z każdej strony.
  • Gotowe hamburgery wrzucamy do sosu pieczeniowego

Smażony ryż

  • Zaczynamy od wrzucenia na patelnię 50 gram posiekanego bekonu. Po zarumienieniu dodajemy kiełbasę oraz szynkę pociętą w kostkę.
  • Dodajemy łyżkę papryki w proszku. Całość podsmażamy i mieszamy.
  • Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, mieszamy i dosypujemy posiekany szczypiorek.
  • Całość smażymy przez 2-3 minuty.

Łączenie składników

  • Na dno miseczki dodajemy dwie duże łyżki smażonego ryżu.
  • Następnie wykładamy na to wcześniej przygotowanego hamburgera.
  • Polewamy dużą łyżką sosu chili. Posypujemy startym serem.
  • Wykładamy na górę dwa kawałki wysmażonego bekonu, posypujemy pieczarkami, suszoną cebulą i polewamy sosem pieczeniowym, posypujemy zieloną cebulką i na samą górę dodajemy sadzone jajko.
podziel się:

Pozostałe wiadomości