Kwaśna dogrywka Tomasza Skrzypczaka (Zielona Góra)

Kwaśna dogrywka
Kwaśna dogrywka

Sposób przygotowania:

Śmietanę wlewamy do rondla.

Dodajemy mleko kokosowe oraz 50 g cukru i mieszamy.

Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Powstałą masę przekładamy do niedużego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika.

Do drugiego rondla wsypujemy pozostałą część cukru.

Dodajemy sok z limonki oraz startą skórkę z limonki.

Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.

Gotujemy przez chwilę, aż syrop zgęstnieje.

Gotowy syrop studzimy i wstawiamy do zamrażalnika.

Schłodzoną masę śmietanową i syrop przelewamy do maszyny do robienia lodów.

Dodajemy rum i tworzymy lody przy użyciu maszyny.

Gotową masę przekładamy do plastikowego pudełka i wstawiamy do zamrażalnika.

Deser wyjmujemy z zamrażalnika na 5-10 minut przed podaniem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości