Sposób przygotowania:
Śmietanę wlewamy do rondla.
Dodajemy mleko kokosowe oraz 50 g cukru i mieszamy.
Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Powstałą masę przekładamy do niedużego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika.
Do drugiego rondla wsypujemy pozostałą część cukru.
Dodajemy sok z limonki oraz startą skórkę z limonki.
Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Gotujemy przez chwilę, aż syrop zgęstnieje.
Gotowy syrop studzimy i wstawiamy do zamrażalnika.
Schłodzoną masę śmietanową i syrop przelewamy do maszyny do robienia lodów.
Dodajemy rum i tworzymy lody przy użyciu maszyny.
Gotową masę przekładamy do plastikowego pudełka i wstawiamy do zamrażalnika.
Deser wyjmujemy z zamrażalnika na 5-10 minut przed podaniem.