Kurczak tarzany po włosku Michała Madeja (Kielce)

Kurczak tarzany po włosku
Kurczak tarzany po włosku

Sposób przygotowania:

  • Filety kroimy wzdłuż na dwa płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem
  • Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Mięso wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
  • Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
  • Dusimy na patelni dodając oliwę z oliwek i zioła prowansalskie.
  • Wyjmujemy filety z lodówki i układamy na każdym po jednym plasterku sera żółtego
  • Na ser wykładamy farsz pieczarkowy.
  • Posypujemy odrobiną tymianku i formujemy roladki, które spinamy wykałaczką.
  • Roladki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 30 minut.
  • Do naczynia wlewamy wodę.
  • Dodajemy kostkę bulionową i zagotowujemy.
  • Wrzucamy ryż i gotujemy przez około 20 minut.
  • Ugotowany ryż odcedzamy.
  • Wywar pozostawiamy.

Sos

  • Do naczynia wlewamy 400 g wywaru z bulionu (jeśli wywaru jest mniej, uzupełniamy wodą).
  • Dodajemy śmietanę, mąkę, zioła, chrzan, sól, pieprz i zagotowujemy.
  • Gotowym sosem polewamy ryż i roladki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości