Kurczak tarzany po włosku Michała Madeja (Kielce)

Kurczak tarzany po włosku
Kurczak tarzany po włosku

Sposób przygotowania:

  • Filety kroimy wzdłuż na dwa płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem
    • Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
      • Mięso wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
        • Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
          • Dusimy na patelni dodając oliwę z oliwek i zioła prowansalskie.
            • Wyjmujemy filety z lodówki i układamy na każdym po jednym plasterku sera żółtego
              • Na ser wykładamy farsz pieczarkowy.
                • Posypujemy odrobiną tymianku i formujemy roladki, które spinamy wykałaczką.
                  • Roladki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 30 minut.
                    • Do naczynia wlewamy wodę.
                      • Dodajemy kostkę bulionową i zagotowujemy.
                        • Wrzucamy ryż i gotujemy przez około 20 minut.
                          • Ugotowany ryż odcedzamy.
                            • Wywar pozostawiamy.

                              Sos

                              • Do naczynia wlewamy 400 g wywaru z bulionu (jeśli wywaru jest mniej, uzupełniamy wodą).
                                • Dodajemy śmietanę, mąkę, zioła, chrzan, sól, pieprz i zagotowujemy.
                                  • Gotowym sosem polewamy ryż i roladki.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości