Sposób przygotowania:
- Filety kroimy wzdłuż na dwa płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem
- Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Mięso wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
- Dusimy na patelni dodając oliwę z oliwek i zioła prowansalskie.
- Wyjmujemy filety z lodówki i układamy na każdym po jednym plasterku sera żółtego
- Na ser wykładamy farsz pieczarkowy.
- Posypujemy odrobiną tymianku i formujemy roladki, które spinamy wykałaczką.
- Roladki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 30 minut.
- Do naczynia wlewamy wodę.
- Dodajemy kostkę bulionową i zagotowujemy.
- Wrzucamy ryż i gotujemy przez około 20 minut.
- Ugotowany ryż odcedzamy.
- Wywar pozostawiamy.
Sos
- Do naczynia wlewamy 400 g wywaru z bulionu (jeśli wywaru jest mniej, uzupełniamy wodą).
- Dodajemy śmietanę, mąkę, zioła, chrzan, sól, pieprz i zagotowujemy.
- Gotowym sosem polewamy ryż i roladki.
podziel się: