Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na 4 równe porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki. Podgotowujemy w osolonej wodzie, mają być półsurowe.
- Przygotowujemy sos do ziemniaków: śmietanę zagotowujemy w rondelku, dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i szczyptę cukru.
- Podgotowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 40 minut.
- Pieczarki obieramy i podsmażamy na maśle klarowanym. Kiedy będą miały złoty kolor dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli i lubczyku. Całość smażymy ok. 2 minuty.
- Kawałki mięsa dokładnie nacieramy olejem z każdej strony. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej. Stopień wysmażenia medium - 3,5 minuty z każdej strony, well done - 5 minut z każdej strony. Usmażone steki odkładamy na kratkę aby mięso odpoczęło.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy 50 ml bulionu warzywnego i piwo. Smażymy ok. 5 minut aż alkohol wyparuje.
- Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy ją do sosu i całość chwilę dusimy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy łyżkę masła.
- Przygotowujemy sos vinegrette: mieszamy łyżkę musztardy, łyżeczkę miodu, wciśnięte pół ząbka czosnku, olej, pieprz i sól. Dodajemy do mixu sałat.
- Na talerzu układamy stek, na niego kroimy plaster fois gras, posypujemy pieczarkami i polewamy sosem. Obok kładziemy pieczone ziemniaki. W osobnej miseczce podajemy sałatę.
podziel się: