Krwawe ciała na zielonej łące
Sposób przygotowania:
- - Buraki zawijamy w folię i pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 150°C
- - Buraki wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną.
- - Kroimy na bardzo cienkie plastry.
- - Plastry układamy na talerzu ozdobionym rukolą i polewamy sosem balsamicznym.
- - Przyprawiamy pieprzem.
- - Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.
- - Na koniec ozdabiamy niewielką ilością koziego sera.
Wołowe carpaccio:
Sposób przygotowania:
- - Zamrożoną polędwicę kroimy w bardzo cienkie plastry
- - Mięso układamy na rozłożonej na talerzu rukoli
- - Wołowinę polewamy oliwą oraz sosem winegret i posypujemy parmezanem
Panini do carpaccio
Sposób przygotowania:
- - W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże razem z cukrem oraz łyżką mąki.
- - Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże wyrosną.
- - Przesianą mąkę z solą mieszamy z rozczynem drożdży i wyrabiamy ciasto.
- - Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
- - Wyrabiamy kuleczki i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10-12 minut.
podziel się: