Sposób przygotowania:
Podkład chałwowy
● Ziarna sezamu wysypujemyna suchą patelnię.
● Prażymy co pewien czas mieszając.
● Uprażony sezam pozostawiamy do ostudzenia.
● Ostudzone ziarna sezamu mielimy.
● Do zmielonej masy dodajemy miód.
● Ugniatamy rękamy, aż masa będzie plastyczna.
● Do masy dodajemy zmielone migdały, rodzynki i pistacje.
● Gotową masę układamy na dnie pucharka i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Lody
● Do szerokiego garnska z grubym dnem wsypujemy cukier.
● Ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy, nie mieszając, do momentu, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
● Za pomocą łyżki mieszamy cukier do momentu całkowitego rozpuszczenia.
● Gotujemy do czasu, aż karmel nabierze bursztynowego koloru.
● Zdejmujemy z palnika i natychmiast dodajemy mleko.
● Garnek ustawić ponownie na palniku.
● Dodajemy pół łyżeczki soli i podgrzewamy do czasu, aż cały karmel rozpuści się w mleku.
● W misce ubijamy żółtka.
● Do ubitych żółtek stopniowo dodajemy ciepłe karmelowe mleko.
● Cały czas ubijamy.
● Masę przelewamy do garnka i gotujemy do czasu, aż zacznie gęstnieć, lecz nie doprowadzamy do wrzenia.
● Gotową masę przecieramy przez sito i łączymy ze śmietaną.
● Dodajemy wanilię.
● Mieszamy i przykrywamy folią spożywczą.
● Schładzamy do temperatury pokojowej.
● Schłodzoną masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji.
● Gotowe lody wkłądamy na kilka godzin do lodówki.
● Schłodzone lody układamy w kielichu na podkładzie z chałwy.