Królowa kielichów Evy Budgusaim (Śląsk)

Królowa kielichów
Królowa kielichów

Sposób przygotowania:

Podkład chałwowy

● Ziarna sezamu wysypujemyna suchą patelnię.

● Prażymy co pewien czas mieszając.

● Uprażony sezam pozostawiamy do ostudzenia.

● Ostudzone ziarna sezamu mielimy.

● Do zmielonej masy dodajemy miód.

● Ugniatamy rękamy, aż masa będzie plastyczna.

● Do masy dodajemy zmielone migdały, rodzynki i pistacje.

● Gotową masę układamy na dnie pucharka i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Lody

● Do szerokiego garnska z grubym dnem wsypujemy cukier.

● Ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy, nie mieszając, do momentu, aż cukier zacznie się rozpuszczać.

● Za pomocą łyżki mieszamy cukier do momentu całkowitego rozpuszczenia.

● Gotujemy do czasu, aż karmel nabierze bursztynowego koloru.

● Zdejmujemy z palnika i natychmiast dodajemy mleko.

● Garnek ustawić ponownie na palniku.

● Dodajemy pół łyżeczki soli i podgrzewamy do czasu, aż cały karmel rozpuści się w mleku.

● W misce ubijamy żółtka.

● Do ubitych żółtek stopniowo dodajemy ciepłe karmelowe mleko.

● Cały czas ubijamy.

● Masę przelewamy do garnka i gotujemy do czasu, aż zacznie gęstnieć, lecz nie doprowadzamy do wrzenia.

● Gotową masę przecieramy przez sito i łączymy ze śmietaną.

● Dodajemy wanilię.

● Mieszamy i przykrywamy folią spożywczą.

● Schładzamy do temperatury pokojowej.

● Schłodzoną masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji.

● Gotowe lody wkłądamy na kilka godzin do lodówki.

● Schłodzone lody układamy w kielichu na podkładzie z chałwy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości