Królewicz w tarapatach Otylii Jędrzejczak (Warszawa)

Królewicz w tarapatach
Królewicz w tarapatach

Sposób przygotowania:

  • Szpinak rozmrażamy na sicie tak, aby odsączyć wodę
  • Ubijamy białka
  • Ubijamy żółtka, dodajemy mąkę i ucieramy
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak i przyprawy
  • Mieszamy do połączenia składników
  • Dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Wylewamy masę
  • Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 200°C
  • Studzimy
  • Na blat stołu rozwijamy folie spożywcza, układamy placek do góry i delikatnie ściągamy
  • Placek smarujemy serkiem wymieszanym z chrzanem
  • Układamy plastry łososia
  • Zwijamy w roladę
  • Roladę wstawiamy do lodówki na kilka godzin
  • Kroimy w plastry szerokości około 1-1,5cm
  • Przed podaniem skrapiamy odrobiną soku z cytryny
podziel się:

Pozostałe wiadomości