Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy na sicie tak, aby odsączyć wodę
- Ubijamy białka
- Ubijamy żółtka, dodajemy mąkę i ucieramy
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak i przyprawy
- Mieszamy do połączenia składników
- Dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Wylewamy masę
- Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 200°C
- Studzimy
- Na blat stołu rozwijamy folie spożywcza, układamy placek do góry i delikatnie ściągamy
- Placek smarujemy serkiem wymieszanym z chrzanem
- Układamy plastry łososia
- Zwijamy w roladę
- Roladę wstawiamy do lodówki na kilka godzin
- Kroimy w plastry szerokości około 1-1,5cm
- Przed podaniem skrapiamy odrobiną soku z cytryny
podziel się: