MICHAŁ MAKOWSKI- przepisy
Przystawka:
Krewetki po hiszpańsku
Składniki:
- 20 sztuk krewetek typu: black tiger
- 1 łyżka Kucharka
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- pietruszka
- 5 łyżek oliwy
- ok. 50 g masła
Sposób przygotowania:
Mrożone krewetki tygrysie wrzucamy do gotującej wody. Dodajemy szczyptę Kucharka i gotujemy około 2 minut. Następnie wyjmujemy i suszymy na papierowym ręczniku. Kroimy czosnek, papryczki chili i pietruszkę. Rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy łyżkę masła oraz wcześniej pokrojone składniki. Po około 1 minucie dodajemy krewetki. Smażymy około 3-4 minut.
Danie główne
Kurczak w warzywach podany z makaronem
Składniki:
- filet z kurczaka ok. 400 g
- 5 łyżek oliwy
- 4 pieczarki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu słodko – kwaśnego
- 2 kostki makaronu typu Noodle
- paczka warzyw mrożonych (mieszanka chińska)
- pół szklanki bulionu (drobiowy lub grzybowy)
- pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka), zalewamy odrobiną oliwy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kroimy pieczarki i cebulę oraz ząbek czosnku. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na Wok'u i kolejno dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki i kurczaka. Wszystko smażymy podlewając odrobiną bulionu (drobiowego lub grzybowego). Kiedy widzimy, że kurczak nie jest już surowy, dodajemy 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego i wszystko mieszamy. Na koniec wrzucamy ugotowany wcześniej makaron oraz mrożone warzywa (mieszanka chińska). Mieszając doprawiamy solą i pieprzem.
Deser
Jabłka z kruszonką
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 90 g masła
- 125 g mąki
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rodzynki wkładamy do miseczki, zalewamy rumem i odstawiamy. Przygotowanie kruszonki: na płaskim talerzu wykładamy masło, mąkę, cukier i sól. Piekarnik rozgrzewamy do około 150°C. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Rodzynki mieszamy z jabłkami, dodajemy cynamon. Układamy w naczyniu i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut.
Autor: TVN