Krewetki, kurczak w warzywach i jabłka z kruszonką, czyli kuchenne improwizacje DJ-a

Krewetki, kurczak w warzywach i jabłka z kruszonką, czyli kuchenne improwizacje DJ-a
Krewetki, kurczak w warzywach i jabłka z kruszonką, czyli kuchenne improwizacje DJ-a

MICHAŁ MAKOWSKI- przepisy

Przystawka:

Krewetki po hiszpańsku

Składniki:

  • 20 sztuk krewetek typu: black tiger
  • 1 łyżka Kucharka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • pietruszka
  • 5 łyżek oliwy
  • ok. 50 g masła

Sposób przygotowania:

Mrożone krewetki tygrysie wrzucamy do gotującej wody. Dodajemy szczyptę Kucharka i gotujemy około 2 minut. Następnie wyjmujemy i suszymy na papierowym ręczniku. Kroimy czosnek, papryczki chili i pietruszkę. Rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy łyżkę masła oraz wcześniej pokrojone składniki. Po około 1 minucie dodajemy krewetki. Smażymy około 3-4 minut.

Krewetki po hiszpansku
Krewetki po hiszpansku
Źródło: TVN

Danie główne

Kurczak w warzywach podany z makaronem

Składniki:

  • filet z kurczaka ok. 400 g
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 pieczarki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu słodko – kwaśnego
  • 2 kostki makaronu typu Noodle
  • paczka warzyw mrożonych (mieszanka chińska)
  • pół szklanki bulionu (drobiowy lub grzybowy)
  • pieprz, sól, przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka), zalewamy odrobiną oliwy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kroimy pieczarki i cebulę oraz ząbek czosnku. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na Wok'u i kolejno dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki i kurczaka. Wszystko smażymy podlewając odrobiną bulionu (drobiowego lub grzybowego). Kiedy widzimy, że kurczak nie jest już surowy, dodajemy 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego i wszystko mieszamy. Na koniec wrzucamy ugotowany wcześniej makaron oraz mrożone warzywa (mieszanka chińska). Mieszając doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczak w warzywach
Kurczak w warzywach
Źródło: TVN

Deser

Jabłka z kruszonką

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 90 g masła
  • 125 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Rodzynki wkładamy do miseczki, zalewamy rumem i odstawiamy. Przygotowanie kruszonki: na płaskim talerzu wykładamy masło, mąkę, cukier i sól. Piekarnik rozgrzewamy do około 150°C. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Rodzynki mieszamy z jabłkami, dodajemy cynamon. Układamy w naczyniu i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut.

Jabłka z kruszonką
Jabłka z kruszonką
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości