TOMASZ FURMAŃSKI- przepisy
Przystawka
Feedo na Ibizie
czyli piekielna krewetka chili po katalońsku
(czas przygotowania: 30 minut)
Składniki:
- 500 g krewetek
- 3-5 papryczek chili
- 100 g masła
- 100 ml oliwy z oliwek
- szczypta rozmarynu
- pęczek pietruszki
- 1 główka czosnku
- 50 ml sosu słodkiego chili
- 1 bagietka
- 50 ml białego wina
Sposób przygotowania:
Czosnek i chili drobno siekamy, a następnie podsmażamy w woku. Dodajemy krewetki i podsmażamy na różowo z rozmarynem i pietruszką oraz odrobiną soli. Na koniec smażenia dodajemy masło. Podajemy z grzankami z masłem czosnkowym i winem.
Danie główne
Pizza Rewolwer czyli pizza w trzech smakach
(czas przygotowania: 2 godziny)
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 40 g drożdży
- 300 g mozzarelli
- 1 puszka pomidorów
- 1 pomidor
- 75 ml oliwy z oliwek
- szczypta oregano
- 200 g owoców morza (małże, krewetki, kraby itp.)
- 1 papryka
- 100 g salami
- 100 g szynki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 sztuk oliwek
- 20 g kaparów
Ciasto drożdżowe:
Drożdże, cukier, sól i jajko mieszamy razem. Dodajemy mąkę do uzyskania właściwej konsystencji. Formujemy.
Sos:
Mieszamy oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano, pomidory oraz półwytrawne czerwone wino. Przygotowane ciasto smarujemy sosem, posypujemy tartą mozzarellą i układamy dodatki. Pieczemy w piecu 30-35min.
Deser
Gruszka z piernikiem
(czas przygotowania: 40 minut)
Składniki:
- 1 puszka gruszek konserwowych w zalewie
- 1 gruszka świeża (twarda)
- 50 g masło (osełka)
- 100 g serc piernikowych
- 50 g płatki migdałowe
- 1 opakowanie bitej śmietany
- 100 g lodów waniliowych
- 50 ml wina (białe, półsłodkie)
- cynamon
Sposób przygotowania:
Gruszki z zalewy kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Migdały prażymy na patelni tytanowej. Piernik kruszymy, a następnie mieszamy z migdałami i odrobiną masła. Układamy piernik i migdały na kostkach gruszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-10 min. Na górę deseru dajemy kleks bitej śmietany oraz kulkę lodów waniliowych. Deser zdobimy plastrami gruszki i cynamonem.
Autor: TVN