Krewetka chilli, pizza i gruszka z piernikiem, czyli udany wieczór wg menagera

Pizza Rewolwer
Pizza Rewolwer

TOMASZ FURMAŃSKI- przepisy

Przystawka

Feedo na Ibizie

czyli piekielna krewetka chili po katalońsku

(czas przygotowania: 30 minut)

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 3-5 papryczek chili
  • 100 g masła
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • szczypta rozmarynu
  • pęczek pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 50 ml sosu słodkiego chili
  • 1 bagietka
  • 50 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Czosnek i chili drobno siekamy, a następnie podsmażamy w woku. Dodajemy krewetki i podsmażamy na różowo z rozmarynem i pietruszką oraz odrobiną soli. Na koniec smażenia dodajemy masło. Podajemy z grzankami z masłem czosnkowym i winem.

Feedo na Ibizie
Feedo na Ibizie
Źródło: TVN

Danie główne

Pizza Rewolwer czyli pizza w trzech smakach

(czas przygotowania: 2 godziny)

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 40 g drożdży
  • 300 g mozzarelli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 pomidor
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • szczypta oregano
  • 200 g owoców morza (małże, krewetki, kraby itp.)
  • 1 papryka
  • 100 g salami
  • 100 g szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 sztuk oliwek
  • 20 g kaparów

Ciasto drożdżowe:

Drożdże, cukier, sól i jajko mieszamy razem. Dodajemy mąkę do uzyskania właściwej konsystencji. Formujemy.

Sos:

Mieszamy oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano, pomidory oraz półwytrawne czerwone wino. Przygotowane ciasto smarujemy sosem, posypujemy tartą mozzarellą i układamy dodatki. Pieczemy w piecu 30-35min.

Pizza Rewolwer
Pizza Rewolwer
Źródło: TVN

Deser

Gruszka z piernikiem

(czas przygotowania: 40 minut)

Składniki:

  • 1 puszka gruszek konserwowych w zalewie
  • 1 gruszka świeża (twarda)
  • 50 g masło (osełka)
  • 100 g serc piernikowych
  • 50 g płatki migdałowe
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • 100 g lodów waniliowych
  • 50 ml wina (białe, półsłodkie)
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Gruszki z zalewy kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Migdały prażymy na patelni tytanowej. Piernik kruszymy, a następnie mieszamy z migdałami i odrobiną masła. Układamy piernik i migdały na kostkach gruszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-10 min. Na górę deseru dajemy kleks bitej śmietany oraz kulkę lodów waniliowych. Deser zdobimy plastrami gruszki i cynamonem.

Gruszka z piernikiem
Gruszka z piernikiem
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości