Kreweta atakuje Michała Witkowskiego (Warszawa)

Kreweta atakuje
Kreweta atakuje

Sposob przygotowania:

  • Mrożone krewetki wkładamy do miski, zalewamy letnią wodę i rozmrażamy
    • Krewetki obieramy z pancerzy
      • Robimy nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i usuwamy czarną żyłkę
        • Ogonki krewetek pozostawiamy
          • Płuczemy i dokładnie suszymy.
            • Siekamy czosnek, natkę i papryczkę chili
              • Na patelni podgrzewamy połowę masła
                • Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek, papryczki chilli i smażymy przez pół minuty
                  • Następnie wrzucamy krewetki i smażymy przez minutę
                    • Wlewamy wino i odparowujemy
                      • Zmniejszamy ogień, krewetki przewracamy na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę
                        • Przewracamy krewetki rozcięciem do dołu i smażymy jeszcze przez pół minuty
                          • Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra virgin
                            • Zdejmujemy z ognia i doprawiamy sokiem z cytryny i solą morską
                              • Ryż gotujemy z szafranem

                                Sałatka - Sposób przygotowania

                                • Składniki mieszamy ze sobą
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości