Sposob przygotowania:
- Mrożone krewetki wkładamy do miski, zalewamy letnią wodę i rozmrażamy
- Krewetki obieramy z pancerzy
- Robimy nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i usuwamy czarną żyłkę
- Ogonki krewetek pozostawiamy
- Płuczemy i dokładnie suszymy.
- Siekamy czosnek, natkę i papryczkę chili
- Na patelni podgrzewamy połowę masła
- Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek, papryczki chilli i smażymy przez pół minuty
- Następnie wrzucamy krewetki i smażymy przez minutę
- Wlewamy wino i odparowujemy
- Zmniejszamy ogień, krewetki przewracamy na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę
- Przewracamy krewetki rozcięciem do dołu i smażymy jeszcze przez pół minuty
- Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra virgin
- Zdejmujemy z ognia i doprawiamy sokiem z cytryny i solą morską
- Ryż gotujemy z szafranem
Sałatka - Sposób przygotowania
- Składniki mieszamy ze sobą
podziel się: