Kreweta atakuje Michała Witkowskiego (Warszawa)

Kreweta atakuje
Kreweta atakuje

Sposob przygotowania:

  • Mrożone krewetki wkładamy do miski, zalewamy letnią wodę i rozmrażamy
  • Krewetki obieramy z pancerzy
  • Robimy nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i usuwamy czarną żyłkę
  • Ogonki krewetek pozostawiamy
  • Płuczemy i dokładnie suszymy.
  • Siekamy czosnek, natkę i papryczkę chili
  • Na patelni podgrzewamy połowę masła
  • Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek, papryczki chilli i smażymy przez pół minuty
  • Następnie wrzucamy krewetki i smażymy przez minutę
  • Wlewamy wino i odparowujemy
  • Zmniejszamy ogień, krewetki przewracamy na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę
  • Przewracamy krewetki rozcięciem do dołu i smażymy jeszcze przez pół minuty
  • Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra virgin
  • Zdejmujemy z ognia i doprawiamy sokiem z cytryny i solą morską
  • Ryż gotujemy z szafranem

Sałatka - Sposób przygotowania

  • Składniki mieszamy ze sobą
podziel się:

Pozostałe wiadomości