Kremowa hokkaido Kazimiery Szczuki (Warszawa)

Kremowa hokkaido
Kremowa hokkaido

Sposób przygotowania:

Ważne, aby zachować kolejność dodawania składników

  • Dynię Hokkaido kroimy razem ze skórą.
  • Usuwamy pestki.
  • Dynię gotujemy w garnku przez około 10 minut, aż będzie miękka
  • Ugotowaną dynię miksujemy.
  • Dodajemy odrobinę pieprzu, gałki muszkatołowej, a następnie soli.
  • Wlewamy odrobinę białego wina.
  • Na koniec dodajemy odrobinę słodkiej papryki, świeżego tymianku oraz ziarna słonecznika.

Paluszki chlebowe - Sposób przygotowania:

  • Do szklanki wody wsypujemy łyżeczkę soli.
  • Do szklanki razowej mąki pszennej dodajemy 1/3 szklanki razowej mąki żytniej.
  • Do mąki wlewamy 2 łyżki oleju.
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  • Zagniatamy ciasto i wałkujemy.
  • Ciasto kroimy w paski.
  • Posypujemy ziarnami sezamu i maku.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości