Sposób przygotowania:
Ważne, aby zachować kolejność dodawania składników
- Dynię Hokkaido kroimy razem ze skórą.
- Usuwamy pestki.
- Dynię gotujemy w garnku przez około 10 minut, aż będzie miękka
- Ugotowaną dynię miksujemy.
- Dodajemy odrobinę pieprzu, gałki muszkatołowej, a następnie soli.
- Wlewamy odrobinę białego wina.
- Na koniec dodajemy odrobinę słodkiej papryki, świeżego tymianku oraz ziarna słonecznika.
Paluszki chlebowe - Sposób przygotowania:
- Do szklanki wody wsypujemy łyżeczkę soli.
- Do szklanki razowej mąki pszennej dodajemy 1/3 szklanki razowej mąki żytniej.
- Do mąki wlewamy 2 łyżki oleju.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
- Zagniatamy ciasto i wałkujemy.
- Ciasto kroimy w paski.
- Posypujemy ziarnami sezamu i maku.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
podziel się: