Krem z pomidorów, wołowina i sernik, czyli rozkosz podniebienia wg teatrolożki

Krem z pomidorów, wołowina i sernik, czyli rozkosz podniebienia wg teatrolożki
Krem z pomidorów, wołowina i sernik, czyli rozkosz podniebienia wg teatrolożki

AGNIESZKA DANOWSKA

woPRZYSTAWKA

Delikatny krem z pomidorów

(czas przygotowania ok. 1 godz.)

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
      • 1 liść laurowy
        • 3 średnie marchewki
          • 1 nieduża cebula
            • 1 mały ząbek czosnku
              • imbir (pominąć w wersji łagodnej)
                • 1 łyżka mąki pszennej
                  • 750 g dojrzałych pomidorów
                    • 1/2 szklanki listków bazylii
                      • 250 ml mleczka kokosowego
                        • szczypta cukru
                          • sól morska do smaku
                            • świeżo zmielony czarny pieprz

                              Sposób przygotowania:

                              W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Wkładamy liść laurowy i smażymy przez chwilę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie przyprawiamy szczyptą soli i odrobiną cukru. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 5 minut. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i znowu dusimy pod przykryciem przez 5 do 7 minut, aż marchewka zmięknie. Wsypujemy łyżkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Smażymy przez minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, doprawimy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta. Na koniec wyjmujemy liść laurowy, dodajemy bazylię i miksujemy. Mieszamy z mlekiem kokosowym.

                              Delikatny krem z pomidorów
                              Delikatny krem z pomidorów
                              Źródło: TVN

                              DANIE GŁÓWNE

                              Wołowina gajowego w sosie z leśnych grzybów

                              (czas przygotowania: 30 min. + 2 godz. duszenia)

                              SKŁADNIKI

                              • 1 kg wołowiny (np. z łopatki)
                                • 4 szklanki bulionu
                                  • 1 łyżka masła
                                    • 200 g grzybów leśnych
                                      • butelka wytrawnego czerwonego wina
                                        • sól

                                          Zasmażka:

                                          • 4 łyżki masła
                                            • 4 łyżki mąki
                                              • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

                                                Sposób przygotowania:

                                                Wołowinę kroimy na bitki, lekko rozbijamy i smażymy w garnku żeliwnym lub w garnku z grubym dnem. Doprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Dusimy na małym ogniu. W tym czasie robimy sos. Najlepiej użyć do tego przygotowanego samodzielnie bulionu. Jeśli nie ma na to czasu, można użyć kostkę bulionową. Następnie przygotowujemy grzyby. Jeśli są suszone, moczymy w ciepłej wodzie. Jeśli są świeże, kroimy je i od razu smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Do drugiego garnka wlewamy czerwone wino (całą butelkę) i gotujemy do uzyskania około półtorej szklanki. Wcześniej przygotowane grzyby zalewamy winem. Następnie przygotowujemy zasmażkę. Na wolnej patelni smażymy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy do zarumienienia, ale pilnujemy, aby się nie przypaliła. Na patelnię wlewamy ostrożnie bulion i energicznie mieszamy tak, by nie zrobiły się grudki. Tak połączony sos gotujemy przez 10-15 minut. Następnie dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec łączymy z bitkami.

                                                Wołowina gajowego
                                                Wołowina gajowego
                                                Źródło: TVN

                                                DESER

                                                Puszysty sernik z musem owocowym

                                                (czas przygotowania:40 minut + 1 godz. pieczenia + 3 godz. chłodzenia)

                                                SKŁADNIKI

                                                Masa serowa:

                                                • 1/2 kg śmietankowego serka kanapkowego
                                                  • 1 szklanka cukru
                                                    • 2 całe jajka
                                                      • 3 jajka rozdzielone (3 żółtka idą do sera, a z 3 białka ubijamy na pianę)
                                                        • 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 %
                                                          • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                                            • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

                                                              Mus truskawkowy:

                                                              • 450 g truskawek
                                                                • 2 łyżki cukru pudru

                                                                  Mus brzoskwiniowy:

                                                                  • puszka brzoskwiń w syropie

                                                                    Mus malinowy:

                                                                    • 450 g malin (mogą być ze słoika)
                                                                      • 2 łyżki cukru pudru

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        W misce mieszamy 1,5 szklanki pokruszonych herbatników, 0,25 szklanki cukru i 0,25 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy. Zanim masę przełożymy do tortownicy, ciasto studzimy. Początkowo będzie wyglądało na miękkie, ale po przestudzeniu uzyska właściwą konsystencję. Tortownicę owijamy folią aluminiową, by nic nie wyciekło. Pieczemy przez 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Po upieczeniu bazy-skorupki, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175° C.

                                                                        Serek kanapkowy mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier, jajka, sok, wanilię i śmietanę. Myjemy mieszadła i ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy ją do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy masę do formy, tak by przekroczyła warstwę kruchego ciasta. Pieczemy w temp. 175° C przez 60 do 65 minut. Gdy brzegi będą lekko złote, a środek jasny i trochę miękki, wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi i czekamy 10 minut do wystygnięcia. Po tym czasie tortownicę wysuwamy i delikatnie okrajamy dookoła nożem, żeby “odkleić” sernik od ścianki tortownicy. Uwaga: może pęknąć na środku, ale nie należy tym się przejmować. Sernik wsuwamy z powrotem do piecyka i pozostawimy przez 2-3 godziny w uchylonym piekarniku. Jeśli nie mamy czasu, wystarczy pozostawić w wyłączonym piecyku ok. 40 minut, a następnie przenieść w chłodne miejsce. Im dłużej się wychładza, tym jest lepszy.

                                                                        Pamiętajmy, że tłuszcz w serniku wciągnie wszystkie zapachy z lodówki, więc dobrze jest zawinąć ciasto w folię aluminiową. Do sernika możemy zaserwować dowolny mus owocowy. Proponuję mus truskawkowy i brzoskwiniowy. Mus to nic innego jak zmiksowane owoce. W przypadku musu truskawkowego owoce mieszamy razem z cukrem, a w przypadku brzoskwiń z syropem, w którym są zanurzone. Do sernika znakomicie pasuje owocowa nalewka własnej roboty.

                                                                        Puszysty sernik z musem
                                                                        Puszysty sernik z musem
                                                                        Źródło: TVN

                                                                        Autor: TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                        W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                        W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                        "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                        "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                        "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                        Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                        Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!