Krem z pomidorów, wołowina i sernik, czyli rozkosz podniebienia wg teatrolożki

Krem z pomidorów, wołowina i sernik, czyli rozkosz podniebienia wg teatrolożki
Krem z pomidorów, wołowina i sernik, czyli rozkosz podniebienia wg teatrolożki

AGNIESZKA DANOWSKA

woPRZYSTAWKA

Delikatny krem z pomidorów

(czas przygotowania ok. 1 godz.)

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 średnie marchewki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • imbir (pominąć w wersji łagodnej)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 750 g dojrzałych pomidorów
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • szczypta cukru
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Wkładamy liść laurowy i smażymy przez chwilę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie przyprawiamy szczyptą soli i odrobiną cukru. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 5 minut. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i znowu dusimy pod przykryciem przez 5 do 7 minut, aż marchewka zmięknie. Wsypujemy łyżkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Smażymy przez minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, doprawimy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta. Na koniec wyjmujemy liść laurowy, dodajemy bazylię i miksujemy. Mieszamy z mlekiem kokosowym.

Delikatny krem z pomidorów
Delikatny krem z pomidorów
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Wołowina gajowego w sosie z leśnych grzybów

(czas przygotowania: 30 min. + 2 godz. duszenia)

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny (np. z łopatki)
  • 4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 200 g grzybów leśnych
  • butelka wytrawnego czerwonego wina
  • sól

Zasmażka:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Wołowinę kroimy na bitki, lekko rozbijamy i smażymy w garnku żeliwnym lub w garnku z grubym dnem. Doprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Dusimy na małym ogniu. W tym czasie robimy sos. Najlepiej użyć do tego przygotowanego samodzielnie bulionu. Jeśli nie ma na to czasu, można użyć kostkę bulionową. Następnie przygotowujemy grzyby. Jeśli są suszone, moczymy w ciepłej wodzie. Jeśli są świeże, kroimy je i od razu smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Do drugiego garnka wlewamy czerwone wino (całą butelkę) i gotujemy do uzyskania około półtorej szklanki. Wcześniej przygotowane grzyby zalewamy winem. Następnie przygotowujemy zasmażkę. Na wolnej patelni smażymy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy do zarumienienia, ale pilnujemy, aby się nie przypaliła. Na patelnię wlewamy ostrożnie bulion i energicznie mieszamy tak, by nie zrobiły się grudki. Tak połączony sos gotujemy przez 10-15 minut. Następnie dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec łączymy z bitkami.

Wołowina gajowego
Wołowina gajowego
Źródło: TVN

DESER

Puszysty sernik z musem owocowym

(czas przygotowania:40 minut + 1 godz. pieczenia + 3 godz. chłodzenia)

SKŁADNIKI

Masa serowa:

  • 1/2 kg śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 3 jajka rozdzielone (3 żółtka idą do sera, a z 3 białka ubijamy na pianę)
  • 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 %
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mus truskawkowy:

  • 450 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus brzoskwiniowy:

  • puszka brzoskwiń w syropie

Mus malinowy:

  • 450 g malin (mogą być ze słoika)
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy 1,5 szklanki pokruszonych herbatników, 0,25 szklanki cukru i 0,25 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy. Zanim masę przełożymy do tortownicy, ciasto studzimy. Początkowo będzie wyglądało na miękkie, ale po przestudzeniu uzyska właściwą konsystencję. Tortownicę owijamy folią aluminiową, by nic nie wyciekło. Pieczemy przez 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Po upieczeniu bazy-skorupki, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175° C.

Serek kanapkowy mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier, jajka, sok, wanilię i śmietanę. Myjemy mieszadła i ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy ją do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy masę do formy, tak by przekroczyła warstwę kruchego ciasta. Pieczemy w temp. 175° C przez 60 do 65 minut. Gdy brzegi będą lekko złote, a środek jasny i trochę miękki, wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi i czekamy 10 minut do wystygnięcia. Po tym czasie tortownicę wysuwamy i delikatnie okrajamy dookoła nożem, żeby “odkleić” sernik od ścianki tortownicy. Uwaga: może pęknąć na środku, ale nie należy tym się przejmować. Sernik wsuwamy z powrotem do piecyka i pozostawimy przez 2-3 godziny w uchylonym piekarniku. Jeśli nie mamy czasu, wystarczy pozostawić w wyłączonym piecyku ok. 40 minut, a następnie przenieść w chłodne miejsce. Im dłużej się wychładza, tym jest lepszy.

Pamiętajmy, że tłuszcz w serniku wciągnie wszystkie zapachy z lodówki, więc dobrze jest zawinąć ciasto w folię aluminiową. Do sernika możemy zaserwować dowolny mus owocowy. Proponuję mus truskawkowy i brzoskwiniowy. Mus to nic innego jak zmiksowane owoce. W przypadku musu truskawkowego owoce mieszamy razem z cukrem, a w przypadku brzoskwiń z syropem, w którym są zanurzone. Do sernika znakomicie pasuje owocowa nalewka własnej roboty.

Puszysty sernik z musem
Puszysty sernik z musem
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości