AGNIESZKA DANOWSKA
woPRZYSTAWKA
Delikatny krem z pomidorów
(czas przygotowania ok. 1 godz.)
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 liść laurowy
- 3 średnie marchewki
- 1 nieduża cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- imbir (pominąć w wersji łagodnej)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 750 g dojrzałych pomidorów
- 1/2 szklanki listków bazylii
- 250 ml mleczka kokosowego
- szczypta cukru
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Wkładamy liść laurowy i smażymy przez chwilę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie przyprawiamy szczyptą soli i odrobiną cukru. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 5 minut. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i znowu dusimy pod przykryciem przez 5 do 7 minut, aż marchewka zmięknie. Wsypujemy łyżkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Smażymy przez minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, doprawimy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta. Na koniec wyjmujemy liść laurowy, dodajemy bazylię i miksujemy. Mieszamy z mlekiem kokosowym.
DANIE GŁÓWNE
Wołowina gajowego w sosie z leśnych grzybów
(czas przygotowania: 30 min. + 2 godz. duszenia)
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny (np. z łopatki)
- 4 szklanki bulionu
- 1 łyżka masła
- 200 g grzybów leśnych
- butelka wytrawnego czerwonego wina
- sól
Zasmażka:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy na bitki, lekko rozbijamy i smażymy w garnku żeliwnym lub w garnku z grubym dnem. Doprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Dusimy na małym ogniu. W tym czasie robimy sos. Najlepiej użyć do tego przygotowanego samodzielnie bulionu. Jeśli nie ma na to czasu, można użyć kostkę bulionową. Następnie przygotowujemy grzyby. Jeśli są suszone, moczymy w ciepłej wodzie. Jeśli są świeże, kroimy je i od razu smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Do drugiego garnka wlewamy czerwone wino (całą butelkę) i gotujemy do uzyskania około półtorej szklanki. Wcześniej przygotowane grzyby zalewamy winem. Następnie przygotowujemy zasmażkę. Na wolnej patelni smażymy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy do zarumienienia, ale pilnujemy, aby się nie przypaliła. Na patelnię wlewamy ostrożnie bulion i energicznie mieszamy tak, by nie zrobiły się grudki. Tak połączony sos gotujemy przez 10-15 minut. Następnie dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec łączymy z bitkami.
DESER
Puszysty sernik z musem owocowym
(czas przygotowania:40 minut + 1 godz. pieczenia + 3 godz. chłodzenia)
SKŁADNIKI
Masa serowa:
- 1/2 kg śmietankowego serka kanapkowego
- 1 szklanka cukru
- 2 całe jajka
- 3 jajka rozdzielone (3 żółtka idą do sera, a z 3 białka ubijamy na pianę)
- 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 %
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mus truskawkowy:
- 450 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Mus brzoskwiniowy:
- puszka brzoskwiń w syropie
Mus malinowy:
- 450 g malin (mogą być ze słoika)
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy 1,5 szklanki pokruszonych herbatników, 0,25 szklanki cukru i 0,25 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy. Zanim masę przełożymy do tortownicy, ciasto studzimy. Początkowo będzie wyglądało na miękkie, ale po przestudzeniu uzyska właściwą konsystencję. Tortownicę owijamy folią aluminiową, by nic nie wyciekło. Pieczemy przez 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Po upieczeniu bazy-skorupki, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175° C.
Serek kanapkowy mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier, jajka, sok, wanilię i śmietanę. Myjemy mieszadła i ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy ją do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy masę do formy, tak by przekroczyła warstwę kruchego ciasta. Pieczemy w temp. 175° C przez 60 do 65 minut. Gdy brzegi będą lekko złote, a środek jasny i trochę miękki, wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi i czekamy 10 minut do wystygnięcia. Po tym czasie tortownicę wysuwamy i delikatnie okrajamy dookoła nożem, żeby “odkleić” sernik od ścianki tortownicy. Uwaga: może pęknąć na środku, ale nie należy tym się przejmować. Sernik wsuwamy z powrotem do piecyka i pozostawimy przez 2-3 godziny w uchylonym piekarniku. Jeśli nie mamy czasu, wystarczy pozostawić w wyłączonym piecyku ok. 40 minut, a następnie przenieść w chłodne miejsce. Im dłużej się wychładza, tym jest lepszy.
Pamiętajmy, że tłuszcz w serniku wciągnie wszystkie zapachy z lodówki, więc dobrze jest zawinąć ciasto w folię aluminiową. Do sernika możemy zaserwować dowolny mus owocowy. Proponuję mus truskawkowy i brzoskwiniowy. Mus to nic innego jak zmiksowane owoce. W przypadku musu truskawkowego owoce mieszamy razem z cukrem, a w przypadku brzoskwiń z syropem, w którym są zanurzone. Do sernika znakomicie pasuje owocowa nalewka własnej roboty.
Autor: TVN