Krem z pasztecikami, kluski szwabskie i czekolada z ananasem w wydaniu pracownicy banku

Krem z pasztecikami
Krem z pasztecikami

MAGDALENA KANIEWSKA- przepisy

Przystawka

Krem z pasztecikami o zielonym wnętrzu

(czas przygotowania: 45 min)

Składniki:

  • 1 opakowanie włoszczyzny
    • 2 kostki rosołowe
      • 5 ziarenek ziela angielskiego
        • 3 liście laurowe
          • 4 tacki pora
            • sól, pieprz
              • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                • 3 łyżki oleju
                  • 1 jajko

                    Sposób przygotowania zupy:

                    Gotujemy wywar z włoszczyzny na kostce rosołowej, wyjmujemy warzywa, następnie wrzucamy posiekany wcześniej por (2 tacki). Kiedy por będzie zupełnie miękki, dodajemy wcześniej ugotowane warzywa z włoszczyzny i wszystko miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami.

                    Sposób przygotowania pasztecików:

                    Por (2 tacki) kroimy na wiórki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy posiekany por, doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy aż por będzie zupełnie miękki, a z patelni wyparuje sok. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty o długości 10-12 cm. Na środek kwadratu nakładamy farsz z pora, sklejamy przeciwległe rogi, aby powstała sakiewka. Układamy paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem jajka, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy razem z zupą.

                    Krem z pasztecikami
                    Krem z pasztecikami
                    Źródło: TVN

                    Danie główne

                    Już witał się z gąską …i kluski szwabskie

                    (czas przygotowania: 2 godziny)

                    Składniki:

                    • 4 piersi z gęsi
                      • 3 duże cebule
                        • majeranek
                          • przyprawa Kucharek
                            • sól, pieprz
                              • 1 kg ziemniaków
                                • 3 łyżki słodkiej śmietany
                                  • 2 łyżki masła
                                    • 1-2 surowe żółtka
                                      • 2 szklanki mąki pszennej
                                        • 3-4 łyżki oleju

                                          Sposób przygotowania:

                                          Piersi z gęsi nacieramy przyprawami i pokrojoną w wiórki cebulą. Zostawiamy na parę godzin, następnie wszystko wkładamy do rękawa do pieczenia, specjalnego worka lub brytfanny, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200-230 stopni, aż gęś będzie miękka. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ gęsie sadło podczas pieczenia wytapia się. Na końcu gęś można odkryć, aby zarumieniła się skórka.

                                          Kluski szwabskie:

                                          Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu ucieramy na puree, mieszamy z 3 łyżkami śmietanki, 2 łyżkami masła, żółtkiem i taką ilością mąki, żeby masa była wystarczająco gęsta do uformowania wałeczków. Wyrabiamy masę, aby składniki dobrze się połączyły, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne wałki. Obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor.

                                          Już witał się z gąską... i kluski szwabskie
                                          Już witał się z gąską... i kluski szwabskie
                                          Źródło: TVN

                                          Deser

                                          Fontanna czekolady z ananasem

                                          (czas przygotowania: 30 minut)

                                          Składniki:

                                          • 0,5 kg czekolady
                                            • 1 ananas w całości
                                              • owoce: truskawki, winogrona, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny

                                                Sposób przygotowania:

                                                Czekoladę rozpuszczamy w specjalnym naczyniu do robienia fontanny.

                                                Przygotowanie ananasa:

                                                Na całej powierzchni ananasa nabijamy wykałaczki, na które nadziewamy owoce tworząc owocowe koreczki. Tak przygotowaną piramidę stawiamy na stół. Owocowe koreczki, moczymy w czekoladzie i jemy.

                                                Fontanna czekolady z ananasem
                                                Fontanna czekolady z ananasem
                                                Źródło: TVN

                                                Autor: TVN

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!