Krem z pasztecikami, kluski szwabskie i czekolada z ananasem w wydaniu pracownicy banku

Krem z pasztecikami
Krem z pasztecikami

MAGDALENA KANIEWSKA- przepisy

Przystawka

Krem z pasztecikami o zielonym wnętrzu

(czas przygotowania: 45 min)

Składniki:

  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 2 kostki rosołowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 tacki pora
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko

Sposób przygotowania zupy:

Gotujemy wywar z włoszczyzny na kostce rosołowej, wyjmujemy warzywa, następnie wrzucamy posiekany wcześniej por (2 tacki). Kiedy por będzie zupełnie miękki, dodajemy wcześniej ugotowane warzywa z włoszczyzny i wszystko miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami.

Sposób przygotowania pasztecików:

Por (2 tacki) kroimy na wiórki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy posiekany por, doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy aż por będzie zupełnie miękki, a z patelni wyparuje sok. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty o długości 10-12 cm. Na środek kwadratu nakładamy farsz z pora, sklejamy przeciwległe rogi, aby powstała sakiewka. Układamy paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem jajka, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy razem z zupą.

Krem z pasztecikami
Krem z pasztecikami
Źródło: TVN

Danie główne

Już witał się z gąską …i kluski szwabskie

(czas przygotowania: 2 godziny)

Składniki:

  • 4 piersi z gęsi
  • 3 duże cebule
  • majeranek
  • przyprawa Kucharek
  • sól, pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 surowe żółtka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Piersi z gęsi nacieramy przyprawami i pokrojoną w wiórki cebulą. Zostawiamy na parę godzin, następnie wszystko wkładamy do rękawa do pieczenia, specjalnego worka lub brytfanny, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200-230 stopni, aż gęś będzie miękka. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ gęsie sadło podczas pieczenia wytapia się. Na końcu gęś można odkryć, aby zarumieniła się skórka.

Kluski szwabskie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu ucieramy na puree, mieszamy z 3 łyżkami śmietanki, 2 łyżkami masła, żółtkiem i taką ilością mąki, żeby masa była wystarczająco gęsta do uformowania wałeczków. Wyrabiamy masę, aby składniki dobrze się połączyły, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne wałki. Obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor.

Już witał się z gąską... i kluski szwabskie
Już witał się z gąską... i kluski szwabskie
Źródło: TVN

Deser

Fontanna czekolady z ananasem

(czas przygotowania: 30 minut)

Składniki:

  • 0,5 kg czekolady
  • 1 ananas w całości
  • owoce: truskawki, winogrona, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w specjalnym naczyniu do robienia fontanny.

Przygotowanie ananasa:

Na całej powierzchni ananasa nabijamy wykałaczki, na które nadziewamy owoce tworząc owocowe koreczki. Tak przygotowaną piramidę stawiamy na stół. Owocowe koreczki, moczymy w czekoladzie i jemy.

Fontanna czekolady z ananasem
Fontanna czekolady z ananasem
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości