MAGDALENA KANIEWSKA- przepisy
Przystawka
Krem z pasztecikami o zielonym wnętrzu
(czas przygotowania: 45 min)
Składniki:
- 1 opakowanie włoszczyzny
- 2 kostki rosołowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 tacki pora
- sól, pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
Sposób przygotowania zupy:
Gotujemy wywar z włoszczyzny na kostce rosołowej, wyjmujemy warzywa, następnie wrzucamy posiekany wcześniej por (2 tacki). Kiedy por będzie zupełnie miękki, dodajemy wcześniej ugotowane warzywa z włoszczyzny i wszystko miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami.
Sposób przygotowania pasztecików:
Por (2 tacki) kroimy na wiórki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy posiekany por, doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy aż por będzie zupełnie miękki, a z patelni wyparuje sok. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty o długości 10-12 cm. Na środek kwadratu nakładamy farsz z pora, sklejamy przeciwległe rogi, aby powstała sakiewka. Układamy paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem jajka, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy razem z zupą.
Danie główne
Już witał się z gąską …i kluski szwabskie
(czas przygotowania: 2 godziny)
Składniki:
- 4 piersi z gęsi
- 3 duże cebule
- majeranek
- przyprawa Kucharek
- sól, pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 2 łyżki masła
- 1-2 surowe żółtka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Piersi z gęsi nacieramy przyprawami i pokrojoną w wiórki cebulą. Zostawiamy na parę godzin, następnie wszystko wkładamy do rękawa do pieczenia, specjalnego worka lub brytfanny, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200-230 stopni, aż gęś będzie miękka. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ gęsie sadło podczas pieczenia wytapia się. Na końcu gęś można odkryć, aby zarumieniła się skórka.
Kluski szwabskie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu ucieramy na puree, mieszamy z 3 łyżkami śmietanki, 2 łyżkami masła, żółtkiem i taką ilością mąki, żeby masa była wystarczająco gęsta do uformowania wałeczków. Wyrabiamy masę, aby składniki dobrze się połączyły, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne wałki. Obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor.
Deser
Fontanna czekolady z ananasem
(czas przygotowania: 30 minut)
Składniki:
- 0,5 kg czekolady
- 1 ananas w całości
- owoce: truskawki, winogrona, borówki amerykańskie, maliny, jeżyny
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w specjalnym naczyniu do robienia fontanny.
Przygotowanie ananasa:
Na całej powierzchni ananasa nabijamy wykałaczki, na które nadziewamy owoce tworząc owocowe koreczki. Tak przygotowaną piramidę stawiamy na stół. Owocowe koreczki, moczymy w czekoladzie i jemy.
Autor: TVN