Krem z fasoli, mititei, knedle ze śliwkami, czyli tajemnicza kuchnia Anny

Krem z fasoli, mititei, knedle ze śliwkami, czyli tajemnicza kuchnia Anny
Krem z fasoli, mititei, knedle ze śliwkami, czyli tajemnicza kuchnia Anny

ANNA CRISTESCU

PRZYSTAWKA:

Krem z fasoli czas przygotowania: 60 min Składniki :

  • 1/2 kg fasolki typu jasiek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • wiejski chleb

Sposób przygotowania:

Fasolę jasiek moczymy całą noc w zimnej wodzie. Następnie gotujemy ją bez żadnych dodatków przez ok. 2 h. Wylewamy żółtą wodę i gotujemy ponownie ok. 2-3 h, ale już z marchewką, czosnkiem i liściem laurowym. Odcedzamy fasolkę, mielimy blenderem na gładką pastę. Smażymy cebulę na oliwie, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu, sól i pieprz. Wkładamy fasolę do naczynia i przykrywamy pierzynką z uduszonej cebuli. Podajemy z pajdą chleba, oraz z sosem czosnkowym według uznania.

Krem z fasoli
Krem z fasoli

DANIE GŁÓWNE:

Mititei z mamałygą i sałatką z pomidorów

czas przygotowania: 40 minutSkładniki:

Mititei

  • 1 kg mięsa mielonego (dwa rodzaje: wieprzowina i wołowina )
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki cząbru mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki cimbru (przyprawa rumuńska)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku (świeżo wyciskany)
  • 1 cebula (zmielona w blenderze)
  • sól do smaku
  • ajvar (pikantna pasta warzywna)
  • 1 cebula czerwona

Mamałyga:

  • 2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka masła
  • kostka rosołowa do smaku
  • 20 dag sera owczego (Brynza Burduf – oryginalny ser z Karpat)

Salate de Rosii

  • pomidory malinowe bez skórki
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól/ pieprz
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Mititei: Wrzucamy wszystkie przyprawy kolejno do surowego mięsa i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu formujemy z mięsa „pałeczki” (ręce można moczyć w ciepłej wodzie mięso się wtedy nie przykleja). Smażymy je na patelni grillowej bądź na prawdziwym grillu. Podajemy z surową czerwoną cebulą krojoną w plastry i ajvarem. Wtedy potrawa wygląda bardzo kolorowo i efektownie.

Mamałyga: Gotujemy wodę, dodajemy kostkę rosołową, wsypujemy powoli szklankę kaszy kukurydzianej, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy pod przykryciem przez 1/2 godziny. Gdyby kasza była zbyt gęsta, dodajemy trochę wrzącej wody, mieszamy jeszcze chwilę i gotujemy. Formujemy kulki, nadziewamy je bryndzą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

Salate de Rosii: Pomidory malinowe obieramy ze skóry, kroimy w duże kostki. Sól i pieprz dodajemy do smaku. Zalewamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym Do dania podajemy osobno musztardę według gustu.

Mititei z mamałygą i sałatka z pomidorów
Mititei z mamałygą i sałatka z pomidorów

DESER:

Knedle ze śliwkami

czas przygotowania: 1hSkładniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 kg śliwek
  • cukier biały lub trzcinowy
  • cynamon
  • czerstwy chleb
  • masło
  • śmietana lub gęsty jogurt

Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki, studzimy, dodajemy do nich mąkę oraz jajko. Formujemy kulki (na wzór knedli) i nadziewamy połówką śliwki. Wrzucamy kulki do gorącej wody i chwilę gotujemy, uważając, żeby się nie rozpadły. Robimy panierkę: czerstwy chleb kruszymy drobno, dodajemy cukier i cynamon. W tej kruszonce obtaczamy kulki. Podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości