ANNA CRISTESCU
PRZYSTAWKA:
Krem z fasoli czas przygotowania: 60 min Składniki :
- 1/2 kg fasolki typu jasiek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- oliwa z oliwek
- sól
- wiejski chleb
Sposób przygotowania:
Fasolę jasiek moczymy całą noc w zimnej wodzie. Następnie gotujemy ją bez żadnych dodatków przez ok. 2 h. Wylewamy żółtą wodę i gotujemy ponownie ok. 2-3 h, ale już z marchewką, czosnkiem i liściem laurowym. Odcedzamy fasolkę, mielimy blenderem na gładką pastę. Smażymy cebulę na oliwie, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu, sól i pieprz. Wkładamy fasolę do naczynia i przykrywamy pierzynką z uduszonej cebuli. Podajemy z pajdą chleba, oraz z sosem czosnkowym według uznania.
DANIE GŁÓWNE:
Mititei z mamałygą i sałatką z pomidorów
czas przygotowania: 40 minutSkładniki:
Mititei
- 1 kg mięsa mielonego (dwa rodzaje: wieprzowina i wołowina )
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki cząbru mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki cimbru (przyprawa rumuńska)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 4 ząbki czosnku (świeżo wyciskany)
- 1 cebula (zmielona w blenderze)
- sól do smaku
- ajvar (pikantna pasta warzywna)
- 1 cebula czerwona
Mamałyga:
- 2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka masła
- kostka rosołowa do smaku
- 20 dag sera owczego (Brynza Burduf – oryginalny ser z Karpat)
Salate de Rosii
- pomidory malinowe bez skórki
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól/ pieprz
- musztarda
Sposób przygotowania:
Mititei: Wrzucamy wszystkie przyprawy kolejno do surowego mięsa i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu formujemy z mięsa „pałeczki” (ręce można moczyć w ciepłej wodzie mięso się wtedy nie przykleja). Smażymy je na patelni grillowej bądź na prawdziwym grillu. Podajemy z surową czerwoną cebulą krojoną w plastry i ajvarem. Wtedy potrawa wygląda bardzo kolorowo i efektownie.
Mamałyga: Gotujemy wodę, dodajemy kostkę rosołową, wsypujemy powoli szklankę kaszy kukurydzianej, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy pod przykryciem przez 1/2 godziny. Gdyby kasza była zbyt gęsta, dodajemy trochę wrzącej wody, mieszamy jeszcze chwilę i gotujemy. Formujemy kulki, nadziewamy je bryndzą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Salate de Rosii: Pomidory malinowe obieramy ze skóry, kroimy w duże kostki. Sól i pieprz dodajemy do smaku. Zalewamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym Do dania podajemy osobno musztardę według gustu.
DESER:
Knedle ze śliwkami
czas przygotowania: 1hSkładniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 kg śliwek
- cukier biały lub trzcinowy
- cynamon
- czerstwy chleb
- masło
- śmietana lub gęsty jogurt
Sposób przygotowania:
Gotujemy ziemniaki, studzimy, dodajemy do nich mąkę oraz jajko. Formujemy kulki (na wzór knedli) i nadziewamy połówką śliwki. Wrzucamy kulki do gorącej wody i chwilę gotujemy, uważając, żeby się nie rozpadły. Robimy panierkę: czerstwy chleb kruszymy drobno, dodajemy cukier i cynamon. W tej kruszonce obtaczamy kulki. Podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
Autor: TVN