Krem cytrynowy, łosoś z sushi nori i panna cotta, czyli kulinarna kreatywość Nadii

Krem cytrynowy, łosoś z sushi nori i panna cotta, czyli kulinarna kreatywość Nadii
Krem cytrynowy, łosoś z sushi nori i panna cotta, czyli kulinarna kreatywość Nadii

NADIA BRZÓZKA

Przystawka

Krem cytrynowy z nutą mięty

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1,5 litra wody mineralnej
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
  • sok z cytryny (1 – 3 szt.) do smaku i wedle uznania
  • liście mięty (1/2 szklanki)
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku smażamy na oliwie czosnek z cebulą. Dorzucamy tymianek oraz podudzia z kurczaka. Smażymy całość, aż podudzia będą złociste. Dolewamy wodę i wrzucamy warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 min. do uzyskania miękkości. Wywar przecedzamy, wrzucamy do niego kawałki kurczaka, warzywa oraz sok z cytryny, następnie całość miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z połówkami jajek oraz poszatkowaną miętą.

Krem cytrynowy z nutą mięty
Krem cytrynowy z nutą mięty

Danie główne

Łosoś z sushi nori na kremie jagodowym podany z pietruszkowym ryżem

Składniki:

  • 500 g filetowanego łososia
  • 8 listków prasowanych alg morskich na sushi nori (około 10 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki sera mascarpone

Mus jagodowy:

  • 3/4 szklanki jagód + garść do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej mięty + kilka listków do dekoracji
  • kilka łyżek prażonego sezamu
  • 200 g ryżu
  • kilka gałązek pietruszki

Sposób przygotowania:

Mus jagodowy:

Jagody wkładamy do rondelka razem z masłem, miodem, octem balsamicznym i białym winem. Mieszając od czasu do czasu, gotujemy przez około 10 - 15 minut na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy 2 łyżki posiekanej mięty i miksujemy całość blenderem na gładki mus.

Łosoś:

Filety z łososia opłukujemy, odcinamy skórę, wyjmujemy ości. Jeszcze raz płuczemy i dokładnie osuszamy. Tniemy na kawałki (około 125 gramów każdy), szerokie na mniej więcej 4 cm, grubsze części kroimy w poprzek. Każdy kawałek oprószamy solą, zwijamy w rulonik, a następnie ciasno owijamy listkiem sushi nori. Przycinamy końce roladki i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy z każdej strony po około 1 - 2 minuty, aż algi będą chrupiące. Roladki zdejmujemy z patelni i kroimy na kawałki.

Wykończenie:

Mus jagodowy podgrzewamy i rozsmarowujemy na talerzach. Układamy kawałki roladek, dodajemy po łyżce mascarpone i dekorujemy świeżymi jagodami i listkami mięty. Całość posypujemy smażonym sezamem. Podajemy z ugotowanym ryżem, wymieszanym z poszatkowaną pietruszką.

Łosoś z sushi nori
Łosoś z sushi nori

Deser

Panna cotta z białej czekolady z waniliową gruszką

Składniki:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek mleka
  • 1 laska wanilii
  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 10 łyżek drobnego cukru
  • 10 kosteczek białej czekolady

Gruszki pieczone w wanilii:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • 8 łyżek drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Panna cotta

W małym garnuszku mieszamy mleko z żelatyną, odstawiamy na 3 minuty. Wanilię kroimy wzdłuż i łyżeczką wyłuskujemy ziarenka. Wkładamy je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem, całość gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodajemy żelatynę z mlekiem i mieszamy. Przelewamy do salaterek, ostudzamy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. Podajemy z ciepłą gruszką.

Pieczone gruszki

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Gruszki obieramy i przekrajamy na połówki. Układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy sokiem z cytryny. Wanilię przekrajamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskujemy ziarenka, po czym rozsmarowujemy je na gruszkach. Gruszki posypujemy cukrem. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 - 35 minut, aż gruszki staną się dość miękkie, ale nie będą się rozpadały. Ciepłe gruszki podajemy ze schłodzoną panna cottą.

Panna cotta
Panna cotta

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości