NADIA BRZÓZKA
Przystawka
Krem cytrynowy z nutą mięty
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 mała pietruszka
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oliwy
- 3 gałązki tymianku
- 4 podudzia z kurczaka
- 1,5 litra wody mineralnej
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
- sok z cytryny (1 – 3 szt.) do smaku i wedle uznania
- liście mięty (1/2 szklanki)
- 2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku smażamy na oliwie czosnek z cebulą. Dorzucamy tymianek oraz podudzia z kurczaka. Smażymy całość, aż podudzia będą złociste. Dolewamy wodę i wrzucamy warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 min. do uzyskania miękkości. Wywar przecedzamy, wrzucamy do niego kawałki kurczaka, warzywa oraz sok z cytryny, następnie całość miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z połówkami jajek oraz poszatkowaną miętą.
Danie główne
Łosoś z sushi nori na kremie jagodowym podany z pietruszkowym ryżem
Składniki:
- 500 g filetowanego łososia
- 8 listków prasowanych alg morskich na sushi nori (około 10 g)
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki sera mascarpone
Mus jagodowy:
- 3/4 szklanki jagód + garść do dekoracji
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej mięty + kilka listków do dekoracji
- kilka łyżek prażonego sezamu
- 200 g ryżu
- kilka gałązek pietruszki
Sposób przygotowania:
Mus jagodowy:
Jagody wkładamy do rondelka razem z masłem, miodem, octem balsamicznym i białym winem. Mieszając od czasu do czasu, gotujemy przez około 10 - 15 minut na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy 2 łyżki posiekanej mięty i miksujemy całość blenderem na gładki mus.
Łosoś:
Filety z łososia opłukujemy, odcinamy skórę, wyjmujemy ości. Jeszcze raz płuczemy i dokładnie osuszamy. Tniemy na kawałki (około 125 gramów każdy), szerokie na mniej więcej 4 cm, grubsze części kroimy w poprzek. Każdy kawałek oprószamy solą, zwijamy w rulonik, a następnie ciasno owijamy listkiem sushi nori. Przycinamy końce roladki i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy z każdej strony po około 1 - 2 minuty, aż algi będą chrupiące. Roladki zdejmujemy z patelni i kroimy na kawałki.
Wykończenie:
Mus jagodowy podgrzewamy i rozsmarowujemy na talerzach. Układamy kawałki roladek, dodajemy po łyżce mascarpone i dekorujemy świeżymi jagodami i listkami mięty. Całość posypujemy smażonym sezamem. Podajemy z ugotowanym ryżem, wymieszanym z poszatkowaną pietruszką.
Deser
Panna cotta z białej czekolady z waniliową gruszką
Składniki:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek mleka
- 1 laska wanilii
- 450 ml śmietanki kremówki
- 10 łyżek drobnego cukru
- 10 kosteczek białej czekolady
Gruszki pieczone w wanilii:
- 2 dojrzałe gruszki
- sok z 1 cytryny
- 1/2 laski wanilii
- 8 łyżek drobnego cukru
Sposób przygotowania:
Panna cotta
W małym garnuszku mieszamy mleko z żelatyną, odstawiamy na 3 minuty. Wanilię kroimy wzdłuż i łyżeczką wyłuskujemy ziarenka. Wkładamy je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem, całość gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodajemy żelatynę z mlekiem i mieszamy. Przelewamy do salaterek, ostudzamy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. Podajemy z ciepłą gruszką.
Pieczone gruszki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Gruszki obieramy i przekrajamy na połówki. Układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy sokiem z cytryny. Wanilię przekrajamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskujemy ziarenka, po czym rozsmarowujemy je na gruszkach. Gruszki posypujemy cukrem. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 - 35 minut, aż gruszki staną się dość miękkie, ale nie będą się rozpadały. Ciepłe gruszki podajemy ze schłodzoną panna cottą.
Autor: TVN