Krem cytrynowy, łosoś z sushi nori i panna cotta, czyli kulinarna kreatywość Nadii

Krem cytrynowy, łosoś z sushi nori i panna cotta, czyli kulinarna kreatywość Nadii
Krem cytrynowy, łosoś z sushi nori i panna cotta, czyli kulinarna kreatywość Nadii

NADIA BRZÓZKA

Przystawka

Krem cytrynowy z nutą mięty

Składniki:

  • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
      • 1 mały seler
        • 1 mała pietruszka
          • 1 mały por
            • 2 ząbki czosnku
              • 1 mała cebula
                • 3 łyżki oliwy
                  • 3 gałązki tymianku
                    • 4 podudzia z kurczaka
                      • 1,5 litra wody mineralnej
                        • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
                          • sok z cytryny (1 – 3 szt.) do smaku i wedle uznania
                            • liście mięty (1/2 szklanki)
                              • 2 jajka ugotowane na twardo

                                Sposób przygotowania:

                                Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku smażamy na oliwie czosnek z cebulą. Dorzucamy tymianek oraz podudzia z kurczaka. Smażymy całość, aż podudzia będą złociste. Dolewamy wodę i wrzucamy warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 min. do uzyskania miękkości. Wywar przecedzamy, wrzucamy do niego kawałki kurczaka, warzywa oraz sok z cytryny, następnie całość miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z połówkami jajek oraz poszatkowaną miętą.

                                Krem cytrynowy z nutą mięty
                                Krem cytrynowy z nutą mięty

                                Danie główne

                                Łosoś z sushi nori na kremie jagodowym podany z pietruszkowym ryżem

                                Składniki:

                                • 500 g filetowanego łososia
                                  • 8 listków prasowanych alg morskich na sushi nori (około 10 g)
                                    • 1 łyżka oleju
                                      • 4 łyżki sera mascarpone

                                        Mus jagodowy:

                                        • 3/4 szklanki jagód + garść do dekoracji
                                          • 1 łyżka masła
                                            • 1 łyżka miodu
                                              • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
                                                  • świeżo zmielony czarny pieprz
                                                    • 2 łyżki posiekanej mięty + kilka listków do dekoracji
                                                      • kilka łyżek prażonego sezamu
                                                        • 200 g ryżu
                                                          • kilka gałązek pietruszki

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Mus jagodowy:

                                                            Jagody wkładamy do rondelka razem z masłem, miodem, octem balsamicznym i białym winem. Mieszając od czasu do czasu, gotujemy przez około 10 - 15 minut na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy 2 łyżki posiekanej mięty i miksujemy całość blenderem na gładki mus.

                                                            Łosoś:

                                                            Filety z łososia opłukujemy, odcinamy skórę, wyjmujemy ości. Jeszcze raz płuczemy i dokładnie osuszamy. Tniemy na kawałki (około 125 gramów każdy), szerokie na mniej więcej 4 cm, grubsze części kroimy w poprzek. Każdy kawałek oprószamy solą, zwijamy w rulonik, a następnie ciasno owijamy listkiem sushi nori. Przycinamy końce roladki i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy z każdej strony po około 1 - 2 minuty, aż algi będą chrupiące. Roladki zdejmujemy z patelni i kroimy na kawałki.

                                                            Wykończenie:

                                                            Mus jagodowy podgrzewamy i rozsmarowujemy na talerzach. Układamy kawałki roladek, dodajemy po łyżce mascarpone i dekorujemy świeżymi jagodami i listkami mięty. Całość posypujemy smażonym sezamem. Podajemy z ugotowanym ryżem, wymieszanym z poszatkowaną pietruszką.

                                                            Łosoś z sushi nori
                                                            Łosoś z sushi nori

                                                            Deser

                                                            Panna cotta z białej czekolady z waniliową gruszką

                                                            Składniki:

                                                            • 2 łyżeczki żelatyny
                                                              • 6 łyżek mleka
                                                                • 1 laska wanilii
                                                                  • 450 ml śmietanki kremówki
                                                                    • 10 łyżek drobnego cukru
                                                                      • 10 kosteczek białej czekolady

                                                                        Gruszki pieczone w wanilii:

                                                                        • 2 dojrzałe gruszki
                                                                          • sok z 1 cytryny
                                                                            • 1/2 laski wanilii
                                                                              • 8 łyżek drobnego cukru

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Panna cotta

                                                                                W małym garnuszku mieszamy mleko z żelatyną, odstawiamy na 3 minuty. Wanilię kroimy wzdłuż i łyżeczką wyłuskujemy ziarenka. Wkładamy je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem, całość gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodajemy żelatynę z mlekiem i mieszamy. Przelewamy do salaterek, ostudzamy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. Podajemy z ciepłą gruszką.

                                                                                Pieczone gruszki

                                                                                Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Gruszki obieramy i przekrajamy na połówki. Układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy sokiem z cytryny. Wanilię przekrajamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskujemy ziarenka, po czym rozsmarowujemy je na gruszkach. Gruszki posypujemy cukrem. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 - 35 minut, aż gruszki staną się dość miękkie, ale nie będą się rozpadały. Ciepłe gruszki podajemy ze schłodzoną panna cottą.

                                                                                Panna cotta
                                                                                Panna cotta

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!