„Kreatywne kompozycje burgundowo - salmonowe” Dawida Brzytwy (Kalisz)

Kreatywne kompozycje burgundowo-salmonowe
Kreatywne kompozycje burgundowo-salmonowe

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy nożem masło, łącząc je z mąką, dodajemy żółtko, wodę i szczyptę soli.
  • Wyrabiamy kulkę ciasta, wkładamy ją na 30 minut do lodówki.
  • Wałkujemy ciasto i wykładamy nim foremki do tartaletek. Pieczemy przez 20 min w temp 190°C.
  • Pokrojoną cebulę podsmażamy w rondelku na maśle.
  • Dodajemy wino, ocet, miód i smażymy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Cebulę blendujemy po ostygnięciu.
  • Ser ricotta doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na upieczone tartaletki nakładamy chutney z cebuli na spód i ser ricotta na wierzch za pomocą szprycy.
  • W rondelku roztapiamy dwie łyżki masła i dodajemy rozdrobniony szpinak, ząbek czosnku oraz cebulę.
  • Smażymy aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tartym serem żółtym i mieszamy.
  • Nakładamy na spód tartaletek i dekorujemy łososiem
podziel się:

Pozostałe wiadomości