Sposób przygotowania:
- Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy nożem masło, łącząc je z mąką, dodajemy żółtko, wodę i szczyptę soli.
- Wyrabiamy kulkę ciasta, wkładamy ją na 30 minut do lodówki.
- Wałkujemy ciasto i wykładamy nim foremki do tartaletek. Pieczemy przez 20 min w temp 190°C.
- Pokrojoną cebulę podsmażamy w rondelku na maśle.
- Dodajemy wino, ocet, miód i smażymy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Cebulę blendujemy po ostygnięciu.
- Ser ricotta doprawiamy solą i pieprzem.
- Na upieczone tartaletki nakładamy chutney z cebuli na spód i ser ricotta na wierzch za pomocą szprycy.
- W rondelku roztapiamy dwie łyżki masła i dodajemy rozdrobniony szpinak, ząbek czosnku oraz cebulę.
- Smażymy aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tartym serem żółtym i mieszamy.
- Nakładamy na spód tartaletek i dekorujemy łososiem
podziel się: