Kosmiczne kurczę Grzegorza Konieczki (Śląsk)

Kosmiczne kurczę
Kosmiczne kurczę

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Mięso przyprawiamy bazylią, oregano, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.
  • Kurczaka smażymy na patelni.
  • Pieczarki kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
  • Makaron gotujemy tak, aby był al dente.
  • Brokuły gotujemy, uważając, aby się nie rozgotowały.
  • Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  • Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i czosnek.
  • Powstałą masę umieszczamy w szybkowarze i gotujemy do miękkości.
  • Po ugotowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i miksujemy.
  • Przygotowujemy 5 żaroodpornych naczyń.
  • Dno każdego naczynia smarujemy sosem.
  • Nakładamy kolejno makaron, brokuły, pieczarki, paprykę konserwową, kawałki smażonego kurczaka i jeszcze raz makaron.
  • Całość polewamy sosem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.
  • Po 20 minutach wierzch zapiekanki posypujemy serem mozarrella i pieczemy przez 5 minut.
  • Gotową zapiekankę posypujemy pietruszką.
podziel się:

Pozostałe wiadomości