Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Mięso przyprawiamy bazylią, oregano, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.
- Kurczaka smażymy na patelni.
- Pieczarki kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
- Makaron gotujemy tak, aby był al dente.
- Brokuły gotujemy, uważając, aby się nie rozgotowały.
- Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
- Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i czosnek.
- Powstałą masę umieszczamy w szybkowarze i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i miksujemy.
- Przygotowujemy 5 żaroodpornych naczyń.
- Dno każdego naczynia smarujemy sosem.
- Nakładamy kolejno makaron, brokuły, pieczarki, paprykę konserwową, kawałki smażonego kurczaka i jeszcze raz makaron.
- Całość polewamy sosem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.
- Po 20 minutach wierzch zapiekanki posypujemy serem mozarrella i pieczemy przez 5 minut.
- Gotową zapiekankę posypujemy pietruszką.
podziel się: